Het Wiggershuis ging 11 februari in vlammen op. De resten zijn inmiddels opgeruimd.
Het Wiggershuis ging 11 februari in vlammen op. De resten zijn inmiddels opgeruimd. Foto: © Bob Awick

Terrein Scouting Olav bijna asbestvrij

De laatste deeltjes asbest op de plek van het afgebrande Wiggershuis van Scouting Olav Naarden worden begin volgende week verwijderd. Vermoedelijk wordt dinsdag het terrein vrijgegeven. 

Met een grote kraan wordt volgende week het dak van Jachthaven Naarden geïnspecteerd op resten asbest en schoongemaakt als dat nodig is. “Daarna hopen we dat we echt het terrein op kunnen”, laat Sigrid de Nijs, voorzitter van het stichtingbestuur, weten. “We zijn bij de laatste eindstreep om de schade vast te stellen.” 

‘We staan op het punt om het los te laten’

De resten van het afgebrande clubhuis, dat op 11 februari in vlammen op ging, zijn inmiddels verwijderd. Enkel de contouren van de fundering zijn zichtbaar, als herinnering aan waar het houten Wiggershuis ooit stond. “Dat is heel raar als je aan komt rijden”, aldus Sigrid. “In je hersenen staat nog het beeld van het Wiggershuis, maar nu is dat helemaal kaal. Heel bizar.”

Na veel onderzoek naar de oorzaak van de brand is er nog altijd geen uitsluitsel. Brandstichting is in ieder geval uitgesloten. Sigrid: “Er zijn veel experts geweest, maar die kunnen de oorzaak niet heel duidelijk aangeven. We staan nu op het punt om het los te laten. Waarschijnlijk zul je er nooit meer achter komen.” 

Noodvoorziening

Met de crowdfunding voor de bouw van een nieuw clubhuis is ruim 36.000 euro opgehaald. Er zal echter vermoedelijk 75.000 euro nodig zijn. Scouting Olav is nog in gesprek met gemeente Gooise Meren over de herbouw van een clubhuis; de gemeente is namelijk eigenaar van het terrein. Wel wordt gekeken of er een noodvoorziening mogelijk is voor de komende tijd voor de varende scouts, die vanaf april weer het water op zullen gaan. wel “Die noodvoorziening is nodig zodat we wel faciliteiten hebben en naar binnen kunnen wanneer het koud is om limonade te drinken”, aldus Sigrid. “We zaten zelf te denken aan zeecontainers, maar we zijn in gesprek met de gemeente of zij nog iets hebben ‘for the time being’.‘In gesprek met de gemeente of zij nog iets hebben ‘for the time being’’

De lijst van verloren materiaal werd de afgelopen weken steeds langer. Naast enkele opgeslagen boten die in de winterperiode binnen lagen voor onderhoud zijn er ook masten en zeilen vergaan. Scouting Olav zal komende weken de overgebleven vlets gereed maken en heeft nieuwe zeilen en masten besteld, zodat ze in ieder geval bij het begin van het vaarseizoen weer het water op kunnen.

Vertrouwen in gemeente

Afgelopen week werd een motie van Hart voor BNM afgewezen. De motie vroeg het college ‘zich optimaal in te spannen om bij te dragen aan het voortbestaan van Scouting Olav en de herbouw van het (afgebrande) Wiggershuis en om het aankomende vaarseizoen voor de leden van de vereniging zo goed als kan mogelijk te maken’. De meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen de motie, omdat zij vertrouwen hebben in de beloofde inzet van wethouder Geert Jan Hendriks. Zo ook voorzitter Sigrid de Nijs, die sinds de brand veelvuldig contact heeft met de wethouder. “Op dit moment heb ik er vertrouwen in dat de gemeente ons helpt waar mogelijk. De lijnen zijn kort.” Ook zegt Sigrid contact te houden met Floor Elderman (Hart voor BNM) die de motie indiende, mocht dit in de toekomst anders verlopen.