Gemeente Gooise Meren stelt dat in 2021-2022 de druk op de Amsterdamse Poortbrug mee zal vallen.
Gemeente Gooise Meren stelt dat in 2021-2022 de druk op de Amsterdamse Poortbrug mee zal vallen. Foto: © Bob Awick

Problemen Amsterdamse Poortbrug vallen wel mee

De komende twee zomerperiodes zullen de verruimde bedientijden van de Amsterdamse Poortbrug niet tot grote hinder zorgen. Dat verduidelijkten wethouder Jorrit Eijbersen en een aantal experts afgelopen dinsdag tijdens een digitale informatieavond. Enkele inwoners van Muiden hadden de mogelijkheid om vragen te stellen en hun zorgen te uiten.

De gemeente Gooise Meren wil een verzoek indienen bij de provincie Noord-Holland om de bedientijden van de Amsterdamse Poortbrug, de ingang van de vestingstad aan de westkant van Muiden, te verruimen. Op dit moment wordt de ophaalbrug in de zomerperiode op een doordeweekse dag slechts twee keer per dag geopend. De ambitie is om van 9.00 uur tot 21.00 uur de brug vier keer per uur te openen, vanwege het toenemende vaarverkeer vanuit nieuwbouwwijk De Krijgsman.

Niet allemaal tegelijk

In de nieuwe wijk zijn op dit moment ongeveer 300 woningen opgeleverd en zijn er 90 ligplaatsen voor boten vergeven. Daarvan zijn volgens de gemeente ongeveer 30 tot 40 ligplaatsen in gebruik. Komende zomer zullen er - vanaf dat de sluis die de wijk De Krijgsman verbindt met de Muidertrekvaart klaar is voor gebruik, waarschijnlijk begin mei - sloepen richting de Groote Zeesluis en De Vecht willen varen. Een onafhankelijk adviseur van Waterrecreatie Advies BV stelt dat het aantal sloepen dat vanuit de wijk De Krijgsman in 2021 richting De Vecht wil varen nog beperkt zal zijn: maximaal 10 sloepen per dag, voornamelijk met mooi weer en in het weekend. Doordeweeks zal het vaarverkeer rustig zijn.

Maximaal vijftien boten per uur vanaf De Krijgsman richting Amsterdamse Poortbrug

In de nieuwe sluis vanaf de nieuwbouwwijk passen volgens de adviseur gemiddeld vijf sloepen per schutting, in plaats van de zes plekken die eerder bedacht waren. Op basis van de tijd dat het kost om door die sluis te gaan en opnieuw vanaf De Krijgsman-kant te kunnen vullen, zal de sluis drie keer per uur kunnen draaien. Dat betekent vijftien boten die per uur vanaf De Krijgsman richting de Amsterdamse Poortbrug kunnen komen. Daarnaast wijst de adviseur erop dat wanneer alle 300 ligplaatsen in gebruik zijn, niet iedereen altijd tegelijk zal willen varen. Ervaring leert dat het gemiddeld 10 procent tot maximaal een piek van 20 procent op extreem bijzondere dagen zoals een mooie Hemelvaartsdag of pinksterdag, aldus de adviseur. Voorlopig speelt dit probleem nog niet, omdat nog niet alle woningen en aanlegplekken in de nieuwbouwwijk gerealiseerd zijn.

Verkeer nu geen probleem

Een adviseur van Goudappel BV - het bedrijf dat onderzoek heeft gedaan naar het effect van de verruimde bedientijden op het verkeer in Muiden - stelt dat door de capaciteit van de nieuwe sluis in de wijk De Krijgsman de openstelling van de Amsterdamse Poortbrug wordt beperkt. De nieuwe sluis zal maximaal drie keer per uur draaien, waarbij er vijf sloepen richting de Amsterdamse Poortbrug zullen gaan. Daardoor zal die brug ook maximaal drie tot vier keer per uur opengaan. Uit metingen van Waternet duurt het 2,5 minuut om de Amsterdamse Poortbrug te openen en te sluiten. Wanneer er vijf sloepen per keer eenzijdig door de brug varen, betekent dit een brugopening van drie tot vijf minuten. Na het sluiten van de brug en het openen van de slagbomen duurt het volgens hun metingen drie minuten totdat de wachtrijen in het verkeer zijn opgelost.

Een extreem scenario dat nooit structureel kan voorkomen

In 2021 en 2022 zal het volgens de expert zelden voorkomen dat er zo veel sloepen vanaf De Krijgsman door de Amsterdamse Poortbrug willen dat er de hele dag door vier schuttingen per uur plaatsvinden. Dit is een extreem scenario en kan nooit structureel voorkomen, geeft hij aan.

Voorwaarden

Het college buigt zich nu over de vier voorwaarden die samen met de experts en inbreng vanuit inwoners zijn vastgesteld. Daaronder valt dat Muiden hoe dan ook bereikbaar moet blijven via ofwel de Amsterdamse Poortbrug, de Groote Zeesluis of de Spieringbrug. Wanneer een brug open is, moeten de andere gesloten zijn en vice versa.

Dit valt niet samen met de voorwaarde dat wanneer één brug open is, de andere twee gesloten zijn

Dat brengt meteen een punt van aandacht met zich mee dat een inwoner tijdens de informatieavond aankaartte. Wanneer de Groote Zeesluis op zondag is afgesloten en de Amsterdamse Poortbrug ook open is, zullen bewoners van het centrumgedeelte tussen de twee bruggen tijdelijk nergens naartoe kunnen. Dit valt niet samen met de voorwaarde dat wanneer één brug open is, de andere twee gesloten zijn. Hoewel goede bereikbaarheid van de vesting ‘als een paal boven water staat’, konden noch de experts noch de wethouder op dit moment uitsluitsel hierover geven. Er werd aangegeven dat dit punt verder uitgewerkt zal worden om de bereikbaarheid te garanderen.

Daarnaast is de voorwaarde gesteld dat de Amsterdamse Poortbrug gesloten moet zijn als er een ov-bus aankomt, zodat deze kan draaien op de rotonde voor de brug en niet in een wachtrij terechtkomt. De brugwachter zal rekening moeten houden met de actuele dienstregeling van de bus en pas de brug openen wanneer deze is gedraaid op de rotonde. Dit geldt voornamelijk op doordeweekse dagen, wanneer de bus vier keer per uur rijdt. In de weekenden is dit één keer per uur en zal dat geen probleem zijn. Ook zal de Amsterdamse Poortbrug gesloten blijven wanneer het verkeer in de vesting te druk is. Hoe de samenwerking tussen de Groote Zeesluis en de Amsterdamse Poortbrug in de praktijk verloopt, zal nader onderzocht worden. Dat is nu niet opgenomen in de simulatie van Goudappel BV.

Brugwachters zullen voorzien worden van een signaleringssysteem

De derde voorwaarde is dat de Amsterdamse Poortbrug dicht moet zijn wanneer hulpdiensten in aantocht zijn en zullen brugwachters voorzien worden van een signaleringssysteem. Gemeente Gooise Meren heeft hierover al contact gehad met diverse hulpdiensten. Verder wil het college de situatie monitoren en bijhouden hoeveel boten er door de brug gaan, hoe dit verloopt en hoe de filevorming zich oplost. Als laatste voorwaarde zal er elke zes weken een evaluatie plaatsvinden op basis van die monitoring samen met de brugwachter, een vertegenwoordiger van de Stadsraad, een vertegenwoordiger van de bewoners in de Krijgsman, gemeente Gooise Meren en Waterrecreatie Advies BV.

Alternatief voor de toekomst

De conclusies van de experts richten zich enkel op de komende twee jaar: 2021 en 2022. Hoe de situatie zal zijn wanneer alle woningen in de Krijgsman zijn gerealiseerd richt het onderzoek zich niet op. Het college wil dan ook kijken naar een structurele oplossing voor de lange termijn zodat de brug iets minder vaak open hoeft, geeft wethouder Eijbersen aan. “Daar zijn we nog niet, maar het college gaat kijken of er ergens geld vandaan kan komen voor een alternatieve oplossing.” ]De wethouder stelt dat het twee of drie jaar zal zijn voordat daar duidelijkheid over komt. Intussen moet gekeken worden naar wat nodig is om zo min mogelijk overlast van de verruimde bedientijden te hebben.

‘Het college gaat kijken of er ergens geld vandaan kan komen voor een alternatieve oplossing’

Een mogelijke oplossing waar de gemeente Gooise Meren naar zal kijken is het ophogen van de Amsterdamse Poortbrug tot een doorvaarthoogte van 1,50 meter, zodat het overgrote deel van de sloepen uit de Krijgsman er onderdoor kunnen varen. Echter heeft de brug een cultuurhistorische waarde en zal een dergelijk proces veel tijd in beslag nemen. Er wordt daarom ook onderzocht of er kleinere ingrepen zijn die de overlast kunnen beperken tot een minimum, waaronder het elektrificeren van de brug om het proces sneller te laten verlopen. Nu wordt de brug met de hand bediend; zowel de slagboom als het omhoog draaien van de brug. Daarnaast zou er gekeken kunnen worden naar het verbeteren van de rotonde, zodat verkeer vanaf de Amsterdamse Straatweg dat richting Weesp wil rijden wachtende auto’s richting de vesting kan passeren.

Hoewel begin mei de nieuwe sluis in de Krijgsman-wijk gereed zal zijn, is dit volgens gemeente Gooise Meren geen reden dat er voor die tijd een besluit moet liggen. Wethouder Eijbersen geeft aan de komende periode het gesprek aan te blijven gaan met betrokkenen om tot een goede en duurzame oplossing te komen. Tegelijk wil hij ervoor waken dat partijen elkaar niet ophitsen, maar het gesprek blijven zoeken zodat het niet ‘een storm in de Muidertrekvaart wordt’.