VVD'er Hugo Bellaart.
VVD'er Hugo Bellaart. Foto: PR

‘Heb niet voor de grap meegedaan'

VVD-raadslid Hugo Bellaart (57) uit Bussum, die bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op plek 63 stond, kijkt terug op een leuke en waardevolle ervaring.

“Ook samen met de directe collega-kandidaten uit de regio (wethouder Jan Klink #35 en raadsleden Ruud Verkuijlen #39 en Hawre Rahimi #44). Het was reuzedruk, maar geslaagd”, zegt hij. “Het was het plastic (pmd)-dossier dat mij motiveerde en inspireerde om landelijk actief te willen worden.”

Hij vond het wel een wonderlijke en moeilijke campagne, zo zonder direct contact met mensen. De VVD hield geen gesprekken aan de deur, politieke avonden of campagne op straat. Maar Bellaart zelf, die zich profileerde op gebied van pmd-inzameling, had het wel druk. “Het was veel werk, met online debatten (onder andere over plastic) en vragenuren in de Regio, maar ook met het rondbrengen van folders en sociale media, ondersteund door een eigen campagneteam en daarnaast ondersteuning uit Den Haag.”

‘Wat ik hoop is dat ik relatief veel stemmen heb gekregen, want dat helpt voor de toekomst’

In Gooise Meren kreeg de VVD de meeste stemmen. Uit de voorlopige uitslag blijkt de VVD met 28,0 procent van de stemmen de grootste partij. Dat is wel 5,8 procent minder dan vier jaar terug (33,8 procent). Bellaart mocht in Gooise Meren rekenen op 226 voorkeursstemmen, maar hij heeft er landelijk rond 17.000 nodig om in de Tweede Kamer te komen. “Wat ik hoop is dat ik relatief veel stemmen heb gekregen, want dat helpt voor de toekomst. Ik zou graag actief worden in de Kamer en heb niet voor de grap meegedaan. Het hielp niet mee dat tijdens deze verkiezingen de provincie Noord-Holland de drukste provincie was qua kandidaten. Van de eerste veertig VVD-kandidaten waren er negen afkomstig uit Noord-Holland en dan waren er ook nog eens vier goede kandidaten uit Gooi en Vechtstreek.” Maar Bellaart wist dat van te voren: “Er werd me gezegd: verhuis naar Drenthe, dan kom je hoog op de lijst.” Heb je dat laatste overwogen? “Nee hoor, geen sprake van. Ik blijf gewoon hier!”, lacht hij.

En hoewel Bellaart deze verkiezingen dus weinig kans had op een Tweede Kamer-zetel hoopt hij op een hogere positie bij een volgende gelegenheid. Relatief veel stemmen biedt doorgaans namelijk perspectief voor de volgende verkiezingen en die zijn zeer waarschijnlijk eerder dan over vier jaar, zo is de algemene verwachting. Er zijn tenslotte drie parlementaire enquêtes aangekondigd en dan zou het best eens kunnen dat het kabinet wat minder lang zit dan de hele rit (vier jaar, red.). Bellaart: “Dat weten alle partijen en ik ben dan ook wel benieuwd wat dat voor invloed heeft op de formatie. Want hoe kom je hier zonder kleerscheuren uit?”

‘Je voedt dan Tweede Kamerleden op gebied van innovatie, topsectoren-beleid en dat soort zaken’

Al tien jaar heeft Bellaart als raadslid ervaring opgedaan in de lokale politiek. “Ik riep wel gekscherend: ik kan rond m’n vijftigste een Harley Davidson kopen of kiezen voor de gemeenteraad. Dat laatste vond ik nuttiger. Je kunt daadwerkelijk iets bijdragen, je ontmoet andere mensen en door - zoals in mijn geval - uit mijn bedrijfsbubbel te stappen, verbreed je je horizon.” In het verleden heeft hij bij de VVD een masterclass gevolgd, waarbij je wegwijs gemaakt wordt binnen de partij voor politieke of bestuurlijke ambities of als je op de achtergrond ideeën wil aandragen. Zo is de Bussumer al jaren actief in een netwerk Economische Zaken en is hij tafelvoorzitter voor de onderwerpen innovatie en digitalisering. “Je voedt dan Tweede Kamerleden op gebied van innovatie, topsectoren-beleid en dat soort zaken. Dat doe ik al een jaar of acht.” In 2010 werd hij gevraagd voor een kader- en topkadertraining. Deelnemers uit die laatste groep komen vaak op de lijst voor de Kamer, maar toen had ik de ambitie niet. Meld je dus aan bij een partij - liefst bij de VVD natuurlijk - en zet je in voor de lokale politiek! Dat is ontzettend leuk, zegt de Bussumer.

Cyberveiligheid

Wat zou Hugo Bellaart in de Tweede Kamer kunnen betekenen? “Mijn loopbaan heeft zich voornamelijk afgespeeld in het digitale domein. Mijn expertise is meer het onderwerp van digitalisering, cyberveiligheid en datasoevereiniteit (controle over eigen data). Er is bijvoorbeeld veel ongemak over de macht en de waarde van ‘big tech’ bedrijven (onder meer Google, Microsoft, Facebook, Tencent en Alibaba) die data van gewone mensen exploiteren. “Dat moet aan banden worden gelegd. Ik pleit ervoor dat mensen weer controle krijgen over de eigen data.”

Maar nu is het weer terug naar de praktijk van alledag: de gemeente Gooise Meren en de Regio. Zo gaat hij zich nu buigen over de uittredingsregeling voor de gemeente Amsterdam die geen participant meer wil zijn in het Goois Natuurreservaat (GNR), waar een bedrag van 5,3 miljoen euro is gemoeid. En hij gaat zich voorbereiden op de uitgangspunten voor de begroting van 2022.

FvD-manifestatie

De VVD stelde bij monde van Jens Duyts ook vragen aan het college over de Forum voor Democratie (FvD)-manifestatie op 17 maart op het speelveld aan de Burgemeester s’Jacoblaan. De Vereniging Vrienden van het Bredius en omwonenden werden hierover dinsdagavond 16 maart door de wijkadviseur ingelicht. “Waarom niet rechtstreeks door de gemeente?” Volgens de VVD lijken tijdens de manifestatie de voorzorgmaatregelen tegen de verspreiding van corona niet te zijn nageleefd. “Is daar op gehandhaafd?”, vraagt Duyts. Verder wil de VVD antwoord krijgen wie er voor het speelveldje heeft gekozen: de gemeente of de aanvrager? “En is het gebruikelijk dat recreatieve veldjes of parken in een woonwijk aangewezen (kunnen) worden voor een politieke manifestatie?“
De gemeente heeft eerder aangegeven dat FvD zelf om het veldje aan de Burgemeester s’Jacoblaan heeft gevraagd. “Als het een specifieke vraag van Forum voor Democratie is geweest, is dat opmerkelijk. Enige reden die ik dan kan bedenken is als grapje naar Wopke (Hoekstra, red.) die daar om de hoek woont. Misschien een plagerijtje van Baudet”, aldus Duyts.