Afbeelding

Nogmaals mysterieus hart

Ik ga er geen gewoonte van maken om opnieuw een al eerder geplaatst onderwerp aan te halen. Maar aangezien ik op mijn vorige artikeltje over dat prachtige gepolijste rood granieten hart (en géén labradoriet, zoals ik het noemde) nul reactie heb ontvangen, lijkt het me zinnig om het nogmaals te proberen. Het gaat immers om een waarschijnlijk prijzig object dat ongetwijfeld gemaakt werd om iets te herdenken.

Mijn gedachten gingen meteen al richting grafzerk. Daarom ben ik afgelopen week naar een van de begraafplaatsen in de buurt van de vindplaats geweest. Ik werd bijzonder vriendelijk te woord gestaan, maar iets concreets kreeg ik niet te horen. Wel werd me duidelijk dat er een bloeiende handel is in afgeschreven grafzerken. Sommige worden vergruisd en tot een soort siergrind verwerkt. Andere zerken worden gekeurd om te zien of er een nieuwe van gemaakt kan worden, die dan als zodanig weer in de handel komt. Dat allemaal in nauw overleg met de betrokken familie.

Ik hoorde ook dat er heel veel grafmonumenten in China worden besteld, die dan binnen de kortste keren in ons land komen. Aanzienlijk goedkoper. Maar al met al weet ik nog steeds niet hoe het granieten hart, dat vriend Mark enkele weken geleden op de Franse Kamp heide aantrof, daar gekomen is. En vooral wie er iets van af weet. Graag inlichtingen s.v.p.