Renate kreeg vrijdag als eerste verzorgende haar vaccin op de GGD priklocatie.
Renate kreeg vrijdag als eerste verzorgende haar vaccin op de GGD priklocatie. Foto: Casper Bunschoten

'We zijn zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur'

GGD Gooi en Vechtstreek is vrijdag begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Zorgmedewerker Renate is blij is dat ze is gevaccineerd.

GOOISE MEREN Renate, senior verpleegkundige bij Inovum, was de eerste die vrijdag een prik kreeg in het gebouwtje achter het hoofdgebouw van Koninklijke Visio aan de Amersfoortsestraatweg op de grens van Bussum en Huizen.

Deze eerste vaccinatie vond plaats onder toeziend oog van directeur Publieke Gezondheid bij de GGD René Stumpel, voorzitter van de veiligheidsregio burgemeester Pieter Broertjes, burgemeester Niek Meijer van Huizen en wethouder Gezondheid van Huizen Maarten Hoelscher.
Zorgmedewerker Renate is blij is dat ze eindelijk is gevaccineerd. "Ik voel ook de verantwoording hiervoor. Ik werk met dementerende ouderen en het is zwaar om te zien wat er om me heen gebeurt en hoe het nu gaat op het werk. Ik werk in een pak en ben zo verstopt voor de mensen. Die kunnen daardoor angstig worden. Het communiceren is moeilijk. Ik hoop dat we snel weer normaal kunnen werken.”
Op de priklocatie aan de Amersfoortsestraatweg worden sinds vrijdag driehonderd mensen per dag gevaccineerd. Naast de vier priklijnen zijn er twee balies voor het afhandelen van de administratie. Hosts vangen mensen op. Er is ook een arts aanwezig als medisch eindverantwoordelijke. Hij kan vragen beantwoorden en een behandeling opstarten als er tijdens het vaccineren mensen flauwvallen of ernstige allergische reacties krijgen. "We zijn zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur”, vertelt René Stumpel. "En als het moet kunnen we zelfs 24 uur per dag vaccineren. Ik weet alleen niet wie er blij wordt van een oproep voor 03.30 uur midden in de nacht. Maar die geluiden gaan op en als het nodig is, kunnen wij daar als GGD in voorzien.” In totaal werken hier dagelijks 25 medewerkers in de strijd tegen het coronavirus.
Ondertussen kijkt GGD-directeur René Stumpel alweer vooruit. Er wordt gekeken naar een tweede vaccinatielocatie in de regio. "Maar dat blijft nog even geheim. Het is belangrijk dat we eerst omwonenden kunnen inlichten en dat zij het niet via de pers lezen.” Deze locatie zal in ieder geval veel groter worden, met wel 8 tot 10 priklijnen. Er kan dan opgeschaald worden naar 1.500 tot 1.600 vaccinaties per dag.
Voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Pieter Broertjes, is blij dat het vaccineren nu is begonnen. Dat betekent licht aan het einde van de tunnel. Hij hoopt dat het niet tot een avondklok zal komen. "We kunnen simpelweg niet op elke hoek van de straat een agent zetten. Bovendien is het een hele beperkende maatregel.” Hij staat voor vragen als wat je dan met maaltijdbezorgers doet of mensen die de hond moeten uitlaten. Met het starten van de vaccinatie komt er volgens hem wel weer hoop. "Iedereen klaagt dat we in Nederland laat zijn begonnen, maar wie weet zal de laatste ook de eerste zijn die klaar is met vaccineren. Wat ik aan het einde van deze crisis kan bijdragen zal ik zeker doen. Alle dagen zijn nu grijs, ook ik heb daar moeite mee en daar mag wat mij betreft gauw een einde aan komen.”