Het Kolonel Palmensemble
Het Kolonel Palmensemble Foto: SVP Architectuur en Stedenbouw

‘Bestemmingsplan Crailo flexibel en globaal van opzet'

De colleges van de drie betrokken gemeenten hebben groen licht gegeven om het ontwerpbestemmingsplan in procedure te brengen.

Een nieuwe mijlpaal voor Buurtschap Crailo. Voorafgaand aan de besluitvorming door de drie gemeenteraden - Gooise Meren, Hilversum en Laren beslissen rond de zomer van 2021 - worden de stukken van deze nieuwe, duurzame en autoluwe wijk halverwege deze maand ter visie gelegd en kunnen er zienswijzen worden ingediend.

In december 2017 besloten de drie gemeenten samen de handen ineen te slaan om een woonwijk te ontwikkelen in het hart van het Gooi: Buurtschap Crailo. Voor de uitvoering van de plannen is per 1 mei 2018 de GEM Crailo B.V. opgericht. Samen met omwonenden en partners is men aan de slag gegaan om concreet invulling te geven aan de hoge en diverse ambities voor het buurtschap. Dat heeft geresulteerd in een stedenbouwkundig en landschapsplan, dat in maart 2020 door de drie gemeenteraden is goedgekeurd. Speerpunten in het plan zijn een slimme mobiliteitsoplossing met toepassing van elektrische vervoersmiddelen, de keuzes met betrekking tot een energie-positieve ontwikkeling en vergroting en versterking van de biodiversiteit. Bij dit alles zijn bestaande landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten een belangrijke onderlegger.

De nieuwe wijk langs de A1 telt straks, is de planning, 590 woningen: 194 sociaal, 160 midden en 236 duur. Daarnaast is er ruimte voor vijf hectare bedrijvigheid. In de brief aan de gemeenteraden schrijven de betrokken wethouders dat het bestemmingplan Buurtschap Crailo ‘flexibel en globaal’ van opzet is. “Dit betekent dat waar mogelijk en nodig de specifieke onderdelen in het plan worden vastgelegd (zoals de cultuurhistorische waarden en de belangrijke ecologische en landschappelijke structuren) en waar nodig flexibiliteit wordt betracht bij die onderdelen die in de komende jaren verder worden uitgewerkt.” Voorbeelden van deze onderdelen zijn de woonvelden in deelgebied Op de Hei, het entreegebied en het bedrijventerrein.

Ondergrondse tunnel

Punt van aandacht is tevens de bereikbaarheid van het ov-knooppunt bij Tergooi en specifiek het verbeteren van de veiligheid van het kruispunt daar voor fietsers en voetgangers. Uit het eerder gemelde onderzoek blijkt dat een ondergrondse fiets/voetgangerstunnel in het verlengde van het Gebed zonder End zeer goed scoort op alle aspecten als het gaat om verkeersveiligheid en doorstroming. “Het bestemmingsplan Buurtschap Crailo houdt ruimtelijk rekening met de mogelijke realisatie van een dergelijke tunnel, waardoor het bestemmingsplan bij eventuele aanpassing van het knooppunt geen wijziging of herziening behoeft”, aldus de wethouders. Belangrijk punt is nog wel wie van de betrokken partijen welk bedrag op tafel legt om te komen tot een sluitende financiering. “Het project is via de regio aangemeld voor de rijkssubsidie bouwimpuls.”

De betrokken wethouders geven aan bijzonder trots te zijn op wat er nu voorligt: "Een plan waar wonen, werken, duurzaamheid, mobiliteit en natuur op een bijzondere manier met elkaar worden verbonden.”

Lees meer online: 'Duurzaamheid en werkgelegenheid hoeft elkaar niet in de weg te zitten'

Laan van Crailo
Impressie van de nieuwe woonwijk Crailo.