Afbeelding
Foto: Pixabay

'Er is keihard gewerkt'

Vervolg voorpagina

Afgelopen zaterdag kwam de GAD nog in de straten waar men nog niet aan was toegekomen. "Er is de afgelopen week echt keihard gewerkt”, aldus de zegsvrouw, "in sommige gevallen negen uur op een dag. En dan moeten zij de hele dag sjouwen. Dat is haast niet op te brengen. Als collega heb ik heel veel respect voor die mensen.”
Complimenten (en een warme kop chocolademelk) krijgen de medewerkers ook van de inwoners. Maar er is ook weleens kritiek. Bijvoorbeeld van mensen wier kerstboom de volgende dag nog steeds voor de deur ligt. “Ik roep echt mensen op om niet meteen te bellen. In twee weken tijd zijn de kerstbomen echt wel weg. Maar ik snap die telefoontjes ook wel weer. We hebben gecommuniceerd dat we de kerstbomen dan en dan ophalen en dan worden zij vervolgens niet opgehaald.” Binnen de GAD gaat men de kerstbomeninzameling nog evalueren. Wat kan anders? Wat kan beter? Is het dan een idee om bewoners te vragen hun boom naar een centraal punt in de wijk te brengen. Dan verloopt het werk misschien wat gemakkelijker en sneller. De woordvoerder is niet heel enthousiast. “Van oudsher hebben we het altijd zo gedaan. Dat is niet veranderd. Verandering geeft ook weer weerstand.”


Subsidie voor agrariërs uit Groene Uitweg

GOOISE MEREN De provincie Noord-Holland stelt weer subsidie beschikbaar aan lokale agrariërs uit het Groene Uitweg-gebied, dat grenst aan Weesp en Naarden en tussen Muiderberg en Loenen aan de Vecht. Daarmee investeert de provincie in recreatie, natuur en in de landbouw.

Agrariërs kunnen met de subsidie hun bedrijf verduurzamen - door bijvoorbeeld slim hergebruik van grondstoffen zodat er minder afval ontstaat - het behoud en versterken van biodiversiteit, opslag en productie van hernieuwbare energie en stimuleren van gesloten kringlopen. Een andere mogelijkheid is het geld te gebruiken voor recreatieve neveninkomsten door bijvoorbeeld het beginnen van een camping of B&B, realisatie van zorg op de boerderij, de ontvangst van schoolklassen en de verkoop van streekproducten. Tevens is een bijdrage mogelijk om de weilanden goed toegankelijk te maken voor vee en machines door de aanleg van kavelpaden, dammen en bruggen. Subsidie aanvragen kan vanaf 1 februari 2021.