Tijdens de opnamen van 'Crisis in de tent'.
Tijdens de opnamen van 'Crisis in de tent'. Foto: © Bob Awick

Murphy's Pub hulp van ‘Crisis in de tent'

BUSSUM Horecazaak Murphy’s stond gisteravond centraal in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van het tv-programma Crisis in de tent. Deze Ierse pub is een gezinsbedrijf. Erich Jedrejak (58) is samen met zijn zoon Joey (33) eigenaar en ze worden bijgestaan door moeder Martine (43) die achter de schermen helpt en dochter Jill (18) die achter de bar staat.

Joey werkt al tien jaar bij Murphy’s als de zaak te koop komt te staan. Hij weet zijn vader te overtuigen om de zaak samen te kopen. Vanaf het moment dat zij de zaak opknappen en overnemen loopt het goed, er is nieuwe klandizie en zelfs oude gasten komen weer terug. De eerste lockdown zien ze in eerste instantie als een gedwongen rustmoment waarin ze het even rustiger aan kunnen doen. Het neemt een duistere wending als Erich ziek wordt en als een van de eerste Nederlanders het coronavirus krijgt. Binnen enkele dagen ligt hij aan het zuurstof op de IC in ziekenhuis Tergooi.
Na een zware nacht in het ziekenhuis gaat het gelukkig steeds beter. Erich neemt de tijd om te herstellen en ondertussen houdt Joey - als het weer mag - de zaak draaiende. De pub loopt net weer redelijk als de tweede horecalockdown wordt afgekondigd. Dat nieuws komt bij de familie binnen als een mokerslag. Door overheidssteun kunnen ze het financieel nog wel een paar maanden uitzingen, maar ze maken zich vreselijke zorgen. Erich en Martine zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, dus bij een faillissement moeten ze hun koopwoning uit. Aangezien dit café geen eten serveert, hebben ze nu helemaal geen inkomsten. Anders hadden ze nog iets met afhalen en bezorgen kunnen doen. Als laatste oplossing geeft Erichs vrouw hen op voor het tv-programma Crisis in de Tent. “Ik win nooit een lot," vertelt Erich, “maar binnen twee dagen werd er door het programma gebeld. Vanaf november is het een grote rollercoaster voor ons geweest.” Herman den Blijker en Annemarie van Gaal schieten te hulp en bedenken een nieuw concept voor deze pub om te overleven: heerlijke Ierse pies om te bezorgen en af te halen en de kroeg krijgt een opfrisbeurt, een nieuw logo en een nieuwe keuken.
Maar ondanks alle goede zorgen van de tv-makers en het steuntje in de rug blijft Murphy's Bar in de overlevingsstand. Zonder extra financiële steun van de overheid, waar het kabinet komende dagen/weken over besluit, wordt het ijs waarop de onderneming nu schaatst alsmaar dunner. "Het is koffiedik kijken en het hangt af van de hulp en omzet, maar zoals het er nu naar uitziet geef ik het twee maanden”, vertelt Erich, al gooit hij het bijltje er verre van bij neer. "We zijn ongelofelijk blij met de hulp van het tv-programma. En we zetten alles op alles om te overleven.”

Lees het hele interview met Erich online