Burgemeester Ter Heegde legt bloemen bij het beeld voor de Grote Kerk.
Burgemeester Ter Heegde legt bloemen bij het beeld voor de Grote Kerk. Foto: © Bob Awick

Bloemen voor Jan Amos Comenius

NAARDEN Jan Amos Comenius, de belangrijke wijsgeer, filosoof, theoloog, pedagoog en hervormer uit Moravië (nu Tsjechië), ligt al 350 jaar begraven in de Waalse kerk in de Kloosterstaat.

Ter ere hiervan werden zondag bloemen gelegd door onder anderen Katerina Sequensová (ambassadeur van Tsjechië, ook namens Slowakije), burgemeester Han ter Heegde en Jan Landsaat van het bestuur Stichting Comenius Museum.
Jaarlijks wordt in Naarden rond de geboortedag van Comenius, die de laatste veertien jaar van zijn leven in Nederland woonde, op 28 maart de Comeniusdag gehouden. Op 15 november jongstleden is op diverse plekken in Europa aandacht besteed aan zijn 350ste sterfdag, onder meer bij de Tsjechische ambassade in Den Haag. In verband met de begrafenis in 1670 vond bij het beeld van Comenius op het plein van de Grote Kerk van Naarden aan de Markstraat een korte herdenkingsplechtigheid plaats. Jan Landsaat hield namens het bestuur Stichting Comenius Museum een korte toespraak met als titel ‘Hoe opmerkelijk Comenius'. Vervolgens werden er bloemen gelegd. In verband met de coronamaatregelen was het aantal genodigden zeer beperkt.
Het graf van Comenius bevindt zich nog altijd in wat nu het Comenius Mausoleum heet en wordt jaarlijks bezocht door Tsjechen, Slowaken en anderen die geïnteresseerd zijn in Comenius en zijn gedachtegoed. Zijn boodschap is ook 350 jaar na zijn overlijden nog steeds actueel.