Van Gogh-villa dan tóch monument

BUSSUM Villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39 - het huis van Vincent van Goghs schoonzus Jo Bonger - wordt mogelijk toch een gemeentelijk monument. Het college van burgemeester en wethouder heeft besloten de procedure hiervoor op te starten. De woning wordt nu in voorbescherming genomen.

Ondertussen wordt gewerkt aan een redengevende omschrijving van het pand waaruit moet blijken of het pand definitief als monument wordt aangewezen.
Bond Heemschut, die op 29 oktober 2019 een aanvraag voor de status van gemeentelijk monument van Villa Eikenhof indiende, haalt opgelucht adem nu de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed (CRKE) in tweede instantie tot de conclusie is gekomen dat het pand beschermingswaardig is. "We zijn hier heel blij mee", reageert Heemschut-woordvoerder Christian Pfeiffer. Gedurende de voorbereidingsprocedure mag het pand niet gewijzigd of onherstelbaar beschadigd worden. Een cultuurhistorisch rapport over de villa overtuigde de CRKE ervan dat het pand in architectuurhistorische zin als onderscheidend te benoemen is.


Toch extra nachttrein?

GOOISE MEREN De gemeente gaat de mogelijkheden onderzoeken om toch deel te nemen aan het initiatief van een extra nachttrein tussen Utrecht en Amsterdam.

In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd een VVD-motie met een ruime meerderheid aangenomen. De extra nachttrein stopt vanaf volgend jaar in de weekenden op de drie stations in Hilversum. Eerder dit jaar werd duidelijk dat de trein dan nog niet op de stations Naarden-Bussum en Bussum-Zuid stopt. Volgens de gemeente is het in 2021 nog niet mogelijk om deel te nemen aan dit initiatief.

3 Grote impuls