Buurt in verzet tegen bouw villa's

NAARDEN Te massaal en niet passend in de omgeving. Dat zijn enkele bezwaren die buurtbewoners hebben tegen de bouw van twee villa's aan de Albert Grootlaan. Ze legden hun bezwaren dinsdag voor aan de Raad van State (RvS). Die moet nu oordelen of het bestemmingsplan dat de villabouw mogelijk maakt, deugt.

De villa's komen op de plek van de voormalige tuinderij Spaans. Meer omwonenden zien het bouwplan niet zitten, maar slechts twee zetten hun weerstand door tot aan de RvS. Een van hen maakt zich druk over de geringe afstand tussen een van de huizen en zijn woning aan de Jacobus Verhoeflaan. De gevel van de nieuwe villa komt op iets meer dan twee meter uit de grens van die percelen. Dat betekent volgens de bezwaarmaker een forse aantasting van zijn privacy en verlies van zonlicht en uitzicht.
Maar volgens de gemeente Gooise Meren valt dat wel mee. De plek voor de villa is juist gekozen om die stedenbouwkundig beter in te passen. De gemeentelijke welstandscommissie heeft bovendien een positief advies gegeven over het bouwplan. De gemeente meent dat de nieuwe situatie sowieso beter is dan de voorgaande, toen de tuinderij nog actief was. Het nieuwe bestemmingsplan maakt een nieuw tuincentrum op die plek onmogelijk en dat betekent minder overlast, vindt de gemeente. Maar de omwonenden zijn ook niet gelukkig met wat er nu komt.
De RvS doet binnen enkele maanden uitspraak.