Afbeelding
Foto: Stockfoto

Ongelukkige verhuurkwestie over pand Brinklaan

BUSSUM De verhuurder van een horecapand aan de Brinklaan heeft een kort geding aangespannen tegen zijn huurder, de uitbater van het Griekse restaurant Mezébar Het Griekse Eiland. De verhuurder wil dat de horecaondernemer op zeer korte termijn het pand verlaat.

Daarbij wijst de verhuurder naar een huurovereenkomst uit 2018 waarin zou staan dat de overeenkomst slechts voor twee jaar is aangegaan. De ondernemer ontkent dit en zegt dat hij ervan uitging dat er een contract lag voor minimaal vijf jaar.

Verkocht

De verhuurder wil dat de horecaondernemer vertrekt omdat het pand ondertussen verkocht is en er waarschijnlijk appartementen gebouwd gaan worden. “Desastreus”, antwoordde de ondernemer dinsdagmiddag op de vraag van de rechter welke gevolgen de ontruiming voor hem zou betekenen. “Ik heb dan niets meer en sta op straat.”

Slechte naam

Huurder en verhuurder gingen in 2018 met elkaar in zee. Op het pand aan de Brinklaan zat een horecabestemming, maar door de vorige uitbater had het pand een slechte naam gekregen en mocht het niet meer als café verpacht worden. Een restaurant lag voor de hand. Deze restauranthouder bleek geïnteresseerd in het pand. In eerste instantie werd hem een contract voor drie jaar aangeboden met een eventuele verlenging, oplopend tot een termijn van tien jaar. “Dan zou ik 70 zijn en, zo dacht ik toen, zou ik kunnen stoppen met werken”, aldus de horecaondernemer dinsdag.

Doortrapte zet

Al snel bleek dat de optie van drie jaar rechtmatig niet kon, waardoor de termijn werd veranderd naar twee jaar. Dat dit gelijktijdig betekende dat de huurder daardoor alle rechtsbescherming verloor en na twee jaar op straat kon worden gezet, wist de restauranthouder niet. Volgens de advocaat van de huurder is dit een doortrapte zet. “Mijn cliënt was te goeder trouw en wist niet wat die verandering inhield. Al helemaal niet dat hij na twee jaar alle rechten verloor.”

Uitspraak

De rechter sprak van een ‘ongelukkige huurovereenkomst’ en zei de belangen over en weer te zien. Volgende week doet hij uitspraak.