V.l.n.r.: Kapper Hilke Bazen, schipper Leon Oosterbroek en barman Johan Smit.
V.l.n.r.: Kapper Hilke Bazen, schipper Leon Oosterbroek en barman Johan Smit. Foto: Marjon Lukje

Docu-serie over Muiden in coronatijd

MUIDEN Het BNNVARA programma 'Typisch' volgt elke serie een andere plek in Nederland. Begin dit jaar begon de research voor de editie in Muiden. Dat kreeg een bijzondere wending toen in maart corona uitbrak in Nederland.

In de documentaire van twaalf afleveringen worden verschillende inwoners van Muiden gevolgd. Barman Johan van het tweehonderd jaar oude Café Ome Ko schenkt elke zaterdagochtend de koffie in en ouwehoert met de oude Muiers, zelfs in coronatijd vanuit de deuropening. Schipper Leon is eigenares van een van de boten van de beroemde Hollandse Zeilvloot. Als de boot door de coronacrisis stil aan de wal ligt, mist ze niet alleen haar passie maar ook inkomen. Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe somberder de vooruitzichten worden.
Het gezin Ali ontvluchtte twee jaar geleden de Syrische burgeroorlog en vond een nieuw thuis in Muiden. Delzin, Ismaeel en hun drie kinderen Torin (15), Mohammed (11) en Aziz (4) doen er alles aan om er een fijn thuis van te maken, maar het gemis van hun familie en hun oude leven in Syrië is altijd daar. De 73-jarige Teus houdt wedstrijdduiven, maar vanwege de coronacrisis wordt er tijdelijk niet gevlogen. Hij mist de gezellige middagen met andere duivenhouders in het clubgebouw, maar met twee recente hartaanvallen en astma kun je maar beter voorzichtig zijn. Toch blijft hij zijn jonge duiven trainen voor wanneer er weer gevlogen mag worden. Ook zien we zijn vrouw Martha (71) de post bezorgen in Muiden. Hylke werkte als kapper bij tv-programma’s en fotoshoots, en heeft haar eigen zaak in het centrum van Muiden. De zaak loopt als een tierelier en ze staat op het punt uit te breiden als de coronacrisis roet in het eten gooit. Ze kan zeven weken lang niet werken en neemt in die tijd een ingrijpend besluit.

Hart op de tong

Begin maart begonnen de opnames voor deze unieke docu-serie, dat meteen als overkoepelend thema corona kreeg. Voor cameraman Lysander was het een unieke serie om te mogen maken. "De coronacrisis was een verrassing en dat maakt deze serie een hele bijzondere. Het is een portret van een gemeenschap midden in de corona-epidemie en hoe een vestingstad zich daarin staande houdt. Dat is een van de thema's die je in veel verhalen terug ziet komen. Iedereen zat in een heel belangrijk moment van hun leven." Met het hart op de tong, zo omschrijft Lysander, stelde Muiden zich in een unieke tijd open voor de programmamakers om deze documentaire-serie te maken.

Vanaf maandag 21 september iedere maandag tot en met donderdag om 19.15 uur op NPO 2.