Het eerste clubhuis uit 1923 op Sportpark Meerweg, samen met Allen Weerbaar
Het eerste clubhuis uit 1923 op Sportpark Meerweg, samen met Allen Weerbaar Picasa

BFC 100 jaar: de eerste jaren

De Bussumse voetbalclub begon in de nieuwe Godelindebuurt aan het einde van de Huizerweg (‘De Bolsjewiek') waar buurtgenootjes in het voorjaar van 1917 samen een clubje in het leven riepen met de naam ‘Door Vrienden Verenigd’. Na jaren van het spelen van oefenwedstrijden wilden de jongens een echte vereniging.

Na het aanstellen van een bestuur en het vinden van een eigen veld nabij de watertoren in Bussum, werd op 1 mei 1920 de club daadwerkelijk opgericht onder de naam D.V.V. (Door Vrienden Verenigd). De club sloot zich aan bij de Utrechtse provinciale voetbalbond. Zij konden zich in de 3e klasse inschrijven. Gespeeld werd er in witte shirts, zwarte broeken en witte kousen.

[bfc1] 1920 - Één van de eerste foto's van BFC, nog spelend onder de naam D.V.V. in wit-zwart-witte tenues.

De jaren 20

D.V.V. begon met twee elftallen. Op 19 september 1920 speelde de club de eerste wedstrijd: tegen Donar 2 werd succesvol begonnen met een 2-0 winst. Op zondag 31 oktober 1920 kwam de club uit onder een nieuwe naam: Bussumsche Football Club (BFC). Het zou de opmaat aar een zeer succesvol debuutseizoen: BFC kampioen en promoveerde naar de 2e klasse van de Utrechtse Bond.

In het daaropvolgende seizoen verhuisde de club naar een nieuwe locatie. Het veld bij de watertoren was afgekeurd en het werd een locatie vlakbij het tegenwoordige hertenkamp in Bussum. Het was weer een succesvol seizoen voor BFC. Hoewel de club tot aan de laatste wedstrijd bovenaan stond, werd de kampioenswedstrijd verloren en eindigde BFC op één punt achterstand als tweede in de 2e klasse.

Het seizoen 1921-1922 bracht BFC wel succes: aan het einde van het seizoen was BFC trotse koploper van de competitie en was de promotie naar de 1e (en hoogste) klasse van de Utrechtse Bond een feit.

[bfc2] Het eerste clubhuis uit 1923 op Sportpark Meerweg, samen met Allen Weerbaar

Voor het seizoen 1923-1924 kreeg BFC de beschikking over speelruimte op het gloednieuwe Sportpark Meerweg. De club kon vanaf dat moment ook entreegeld heffen voor de thuiswedstrijden. Volwassenen betaalden 20 cent, de jeugd moest 12 cent afdragen om BFC in actie te zien.

Ook in de 1e klasse werd BFC kampioen. In de uitwedstrijd bij En Avant in Utrecht werd met 0-4 gewonnen. In de rust liet men postduiven los met de boodschap dat BFC met 0-2 vóór stond en zo kon het dat bij terugkomst op het station de selectie werd onthaald door vele enthousiaste Bussumse supporters.

Klaas Oosterom

Bron: magazine B.F.C. 1920-2020

1920 - Één van de eerste foto's van BFC, nog spelend onder de naam D.V.V. in wit-zwart-witte tenues.