Audicien Harrold Binnekamp in Hoorstudio Gooise Meren.
Audicien Harrold Binnekamp in Hoorstudio Gooise Meren. Foto: Bob Awick

Door gehoorverlies kan iemand in een sociaal
isolement terecht komen

Audicien en eigenaar Harrold Binnekamp is uitgeroepen tot hoorspecialist van het jaar 2018 door het hoge niveau van professionaliteit, zorg en toewijding aan cliënten. Harrold is erg trots op dit resultaat en met recht.

Slechter horen ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar wordt geleidelijk minder. Vaak hebben mensen met hoorproblemen dat zelf niet in de gaten en worden er door hun omgeving op attent gemaakt. "Als je vaak commentaar krijgt en je denkt dat je last hebt van gehoorverlies dan kun je altijd langskomen. In een speciale geluidsdichte cabine neem ik een hoortest af om je daarna te adviseren wat het verstandigste is om te doen. Hoortoestellen zijn ver doorontwikkeld en lijken niet meer op die oude bananen die je vroeger veel zag. Het zijn computers met een luidsprekertje, microfoons en batterijtje van hoogwaardige kwaliteit en zie je bijna niet meer zitten. Je hebt toestellen die heel klein en discreet zijn of zelfs diep in je oor zitten. Welke vorm het beste bij je past, hangt af van je gehoorverlies, grootte van je oor en ruimte in je gehoorgang. Het is belangrijk dat je naar een gespecialiseerde winkel gaat. Wanneer je niet de juiste gehoortoestel hebt dan geven deze niet de juiste ondersteuning en draag je ze niet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

De winkel verkoopt verschillende soorten hoortoestellen voor licht, matig tot zwaar hoorverlies. "Er zijn zo'n 1700 verschillende toestellen dus het is echt belangrijk dat je je goed laat voorlichten en meerdere hoortoestellen uitprobeert voordat je ze aanschaft. Er zijn hoortoestellen die vergoed worden door een zorgverzekeraar en hoortoestellen die je particulier aanschaft. Deze laatste hebben de nieuwste technieken met de laatste ontwikkelingen. Na de hoortesten gaan we in gesprek en wil ik weten in welke situaties je graag beter wilt horen en welke techniek het beste bij je past. Heb je een rustig leven en ben je veel alleen dan heb je een andere hoortoesteltechniek nodig dan iemand die vaak in drukke situaties is. Het is belangrijk dat de klant het juiste gehoorapparaat aanschaft want je moet er vijf jaar mee doen. Een proef met hoortoestellen is gratis en vrijblijvend. Je hoeft pas een hoortoestel te kopen wanneer je er helemaal tevreden over bent."

Het is belangrijk om je gehoor goed te beschermen wanneer je in een rumoerige omgeving bent zoals festival, lawaai op je werk of op de motorfiets. Bij Hoorstudio Gooise Meren kun je ook terecht voor gehoorbescherming, zowel universele doppen als speciaal op maat gemaakt. "Wanneer je gehoor niet goed wordt beschermt dan loop je de kans op een hoorbeschadiging en die is dan voor altijd en wordt nooit meer beter. Je kunt beter zuinig met je gehoor omgaan door ze goed te beschermen." De zwem- en slaapdopjes worden ook op maat gemaakt. Ze blijven dan goed in oor zitten zodat je geen pijn hebt na het zwemmen of niet wakker wordt van het gesnurk van je partner. Word je wel wakker van je wekker, van het rookalarm of hoor je als slechthorende de babyfoon wel? Harrold geeft ook advies over wek- en waarschuwingssystemen, die waarschuwen wanneer de wekker gaat, deurbel, babyfoon of rookmelder. Dit systeem wordt thuis geïnstalleerd en geeft met behulp van lichtflitsen, verklikkers of trilapparaat in je kussensloop aan dat er iets aan de hand is. "Er is veel mogelijk en vaak worden systemen vergoed door zorgverzekeraars. Kom langs en ik geef je goed advies."