Erik Bruinning weet dat ook andere opvangcentra voor wilde dieren met de handen in het haar zitten.
Erik Bruinning weet dat ook andere opvangcentra voor wilde dieren met de handen in het haar zitten. Foto: Bob Awick

'Als je strikt genomen gaat handhaven, is dit het gevolg'

Vervolg van de voorpagina

"De vrijwilligers van het Vogelasiel moeten onder normale omstandigheden vogels kunnen opvangen en verzorgen zoals zij dat al decennialang doen. Zij mogen niet de dupe worden van te strikte en daardoor onpraktische regelgeving." Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een schriftelijke reactie een paar dagen na het bericht dat het Vogelhospitaal in Naarden niet anders kan dan de deuren te sluiten.

Wethouder Dierenwelzijn Barbara Boudewijnse heeft maandagmiddag spoedoverleg gevoerd met vertegenwoordigers van het Vogelasiel. Allereerst om helder te krijgen waar het asiel mee kampt en vervolgens om te bezien hoe samen met andere partijen een oplossing kan worden gevonden.

Het Vogelasiel in Naarden vervult al tientallen jaren een belangrijke regionale functie als het gaat om het opvangen en verzorgen van zieke en gewonde vogels. Op drukke dagen komen er tot 200 vogels binnen en jaarlijks loopt dat aantal op tot circa 6.000. Om dat allemaal bol te werken, voert de instelling zelf lichte medische handelingen uit en dient hiervoor de benodigde medicatie aan de vogels toe.
Bij vogelopvangcentra elders in het land zou dat niet anders gaan. Dat betekent dus dat ook deze opvangcentra met sluiting worden bedreigd, weet ook beheerder Erik Bruinning van het Vogelhospitaal. Het probleem is dus vele malen groter dan alleen een lokale/regionale opvang in zwaar weer. "Want ook elders in het land zitten de vogelasielen met de handen in het haar. Zij zijn allemaal bang. Vragen zich allemaal af: wie is de volgende? En in ons geval kunnen collega's uit Soest en Amsterdam het deels overnemen, maar daar los je het probleem niet mee op."
Bruinning erkent dat de NVWA volgens de regeltjes handelt, maar voelt zich gepiepeld en vleugellam gemaakt. "Als je strikt gaat handhaven, is dit het gevolg. Wat wij nu niet meer mogen, kunnen we wel. We doen het al 66 jaar."

Gedoogd

Probleem van nu is juist dat het asiel te boek staat als een soort burgerinitiatief en feitelijk weinig kan. Jarenlang is daarom gedoogd dat mensen gewonde vogels naar het asiel brachten en de medewerkers deze dieren opvingen. Maar volgens de regels hoort de opvang op zo'n moment contact op te nemen met de dierenarts en het dier daarheen te brengen. "Maar het gebeurt juist vaak dat wij worden gebeld door dierenartsen, omdat zij niet zo veel kennis hebben van bijzondere dieren. En wij behandelen 6.000 dieren per jaar. Die dieren wegbrengen is financieel en logistiek onmogelijk."
De komende tijd worden er zonder tussenkomst van een dierenarts geen zieke of gewonde vogels opgevangen of verzorgd. Momenteel zitten er nog ongeveer 140 vogels in Naarden, waar de verzorgers dus niets mee mogen. Bruinning pleit ervoor dat medewerkers een opleiding krijgen zodat zij bepaalde handelingen wel mogen verrichten.

Op www.petitie24.nl staat nu de petitie 'Red het vogelhospitaal Naarden'. Die (geen initiatief van het asiel zelf) is al een paar honderd keer ondertekend.