Sport in Bussum. Gratis voor leden. Voor € 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna boekhandel Liebe
Sport in Bussum. Gratis voor leden. Voor € 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna boekhandel Liebe Foto:

Homo Ludens


Homo Ludens, de spelende mens, noemde de beroemde historicus Johan Huizinga zijn boek over het belang van het spel in onze cultuur en maatschappij.

Sport is maar een van de vele verschijningsvormen van die spelende mens, maar wel een belangrijke. Ook Bussum kent diverse sportverenigingen met honderden of zelfs duizenden actieve leden: de Gooische Hockeyclub en de verschillende voetbalclubs spannen de kroon, maar ook zwemvereniging De Otters Het Gooi telt 600 leden (plus nog 200 onderwatersporters), HCAW heeft er meer dan 400 en de rugbyclub ’t Gooi 350. In de aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift die nu in de boekhandel ligt, besteden we aandacht aan dit onderwerp, dat gek genoeg vrijwel nooit in historische tijdschriften is terug te vinden, maar dat velen indringend bezig houdt, soms wel dag en nacht. We doen eraan, we kijken ernaar, het staat op de voorpagina’s van de kranten – maar dan gaat het altijd over de finale van het komende bekertoernooi of de zojuist met bloed, zweet en tranen afgedwongen promotie, dan wel de nog net voorkomen degradatie. Deze keer kijken we terug op de geschiedenis van een aantal van die clubs en verenigingen.

Wat zich na lezing van al die verhalen vooral opdringt is bewondering voor al die mensen die door de jaren heen die sportbeoefening mogelijk hebben gemaakt: de oprichters, de bestuurders, de trainers, de coaches, de scheidsrechters, de kantinebeheerders, de penningmeesters, de terreinknechten en de activiteitencoördinatoren.

Verder vindt u in dit nummer de metamorfose van een stukje akkerland op de Bussumer Enguit 1850 tot Sportpark Zuid in 2019 en de korte maar heftige geschiedenis van een sportieve verbintenis tussen Bussum en het Londense voorstadje Caterham, kort na de Tweede Wereldoorlog. En voor wie niet van sport houdt is er een artikel over Jo van Gogh-Bonger, naar aanleiding van een zojuist verschenen biografie over deze Bussumse vrouw, die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de verbreiding van naam en faam van kunstschilder Vincent van Gogh.

Nol Verhagen

[PDF BHT-3] Sport in Bussum. Gratis voor leden. Voor € 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna boekhandel Liebe

[sportpark zuid 1938] Sportpark Zuid te Bussum in 1938 en Fort Werk IV

[rugby-1] Rugbyclub ‘t Gooi

Sportpark Zuid te Bussum in 1938 en Fort Werk IV
Rugbyclub ‘t Gooi