Aanhoudend onbestendig, vrij zacht in het weekeinde

Er is een inhaalrace aan de gang van het neerslagtekort sinds april. In delen van Noord-Holland is al sprake van een neerslagoverschot. Aan de zuidzijde van een diepe depressie bij IJsland trekt met een stevige zuidwestelijke stroming een parade van randstoringen en fronten richting het Noordzeegebied. Wel wordt daarmee tijdelijk zachtere lucht aangevoerd.

Donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag is het half tot zwaar bewolkt. Nu en dan laat de zon zich zien, maar de bewolking overheerst meestal. Er vallen geregeld enkele buien. Vrijdag passeert een volgend front waardoor het enige tijd regenachtig kan zijn. Er staat beide dagen een krachtige tot soms harde zuidwestenwind. Donderdag wordt het 14 à 15°C. Vrijdag kan het 16°C worden.

Het weekeinde

Zaterdag staat er even een adempauze op stapel tussen twee opeenvolgende storingen. Het kan dan enige tijd droog blijven, al blijft een bui mogelijk. Zondag neemt de kans op neerslag daarentegen weer toe. Met een stevige zuidwestenwind stroomt in het weekeinde zachtere lucht naar onze omgeving. Met een maximum van circa 19°C is het zacht voor half oktober.

Weetje

Het gemiddelde maximum voor half oktober bedraagt 15°C. Met dicht bij 20°C is het zacht oktoberweer komend weekeinde. Normaal komen in oktober 3 dagen voor van boven 20°C. Vorig jaar werd het van 10 t/m 17 oktober dagelijks ruim 20°C. Op 13 oktober 2018 werd het compleet zomers met 26.3°C. Dat was niet ver van het record van 26.5°C op 4 oktober 1983.