Voor De Krijgsman heeft het stikstofbesluit geen gevolg.
Voor De Krijgsman heeft het stikstofbesluit geen gevolg. Foto: Yvette de Vries

Gevolgen stikstofbesluit onduidelijk

GOO|SE MEREN Bouwprojecten die stilgelegd worden, plannen in de ijskast en onzekerheid over de gevolgen voor de agrarische sector: allemaal als gevolg van het stikstofbesluit van de Raad van State van 29 mei jl. Voor Gooise Meren is nog onduidelijk wat de gevolgen precies zijn. De gemeente onderzoekt het allemaal nog.

Landelijk gaat het om 18.000 projecten en in de provincie Noord Holland staat de bouw van 10.000 woningen op de tocht. In Gooise Meren is er vooralsnog één project dat on hold staat: de uitbreiding van een agrarisch bedrijf. Hiervoor wordt voorlopig nog geen vergunning afgegeven. "Maar", zo laat de gemeente weten, "er is nog veel onduidelijk. We zitten landelijk midden in de discussie. Het kabinet zal met aanvullende maatregelen moeten komen." Pas als het hele pakket aan maatregelen bekend is - wat gebeurt er met de maximumsnelheid, de veestapel of het vliegverkeer - wordt de impact duidelijk. De gemeente kan nu nog geen lijst met projecten geven die geraakt worden.

Het stikstofbesluit heeft overigens alleen betrekking op projecten waarbij de extra stikstofuitstoot negatieve gevolgen heeft voor Natura2000-gebieden.Ook projecten die wel voor extra stikstof zorgen maar waarvan het bestemmingsplan al onherroepelijk is, lopen geen gevaar om stilgelegd te worden. Denk aan De Krijgsman (Muiden), maar daarentegen valt over projecten zoals de woningbouw op De Borgronden (Naarden) en De Bredius (Muiden) nog geen zinnig woord te zeggen. Hier zijn nog geen vergunningen voor afgegeven.
?De eventuele impact op de plannen voor Crailo is ook nog niet duidelijk. Jan Nieuwenhuizen, directeur GEM Crailo BV: "We zijn bezig met een MER (Milieu Effect Rapportage) en daaruit moet blijken wat het effect is van de plannen voor Crailo op het milieu." Het gaat daarbij niet alleen om de uitstoot van stikstof maar ook om fijnstof en geluid. In een MER staat bijvoorbeeld hoeveel auto's er in het gebied bijkomen. Het rapport wordt begin 2020 verwacht en dan zal ook het bestemmingsplan klaar zijn.
Blaricummer Arjan Buijks startte vorig jaar een lobby voor onder meer het terugdringen en meten van de uitstoot van stikstof rondom de snelwegen in de regio. Voor hem is het geen verrassing dat er in Gooise Meren weinig projecten onder het stikstofbesluit vallen. "In de Gooi en Vechtstreek hebben we wel veel Natura2000-gebieden, maar dan gaat het om water. Het gaat onder meer om het IJmeer, het Naardermeer, het Eemmeer en het Gooimeer. En die vallen niet onder het besluit."

De Raad van State nam het stikstofbesluit omdat een plan om natuur te beschermen eigenlijk verkeerd werd ingezet. Het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS) moest ervoor zorgen dat als er schade was aan natuur door te veel uitstoot van stikstof dit gecompenseerd zou moeten worden. Wat veel gemeenten deden is alvast een vergunning afgeven en later een plan maken om de uitstoot van stikstof te compenseren. Daar heeft de Raad van State nu een stokje voor gestoken. Voor alle projecten in de omgeving van Natura2000-gebieden moeten nu vooraf zogenaamde stikstofplannen worden opgeleverd.