Het speelpark kreeg de laatste jaren nieuwe attracties.
Het speelpark kreeg de laatste jaren nieuwe attracties.

Vanavond meer duidelijkheid over toekomst Oud Valkeveen

Er is hard gewerkt aan het nieuwe bestemmingsplan, maar de tegenstanders zijn teleurgesteld en voelen zich voor het blok gezet.

NAARDEN Burgemeester Han ter Heegde hoopt dat de gemeenteraad vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een beslissing neemt over het nieuwe bestemmingsplan voor Oud Valkeveen. Dat heeft hij in het tweewekelijks gesprek met BussumsNieuws op GooiTV laten weten.

Het huidige bestemmingsplan is even on hold gezet en dat betekent dat er ook geen aanvragen van de ondernemer in behandeling worden genomen. De afgelopen tijd is er door het college gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het speelpark. Er zat wel wat haast achter, want als er voor 23 oktober geen besluit wordt genomen dan treedt het 'oude' bestemmingsplan weer in werking. En dat betekent dat de ondernemer zijn speelpark meer kan uitbreiden dan de omgeving en ook de gemeente wenst.

Parkeren

Tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis konden omwonenden en andere betrokkenen twee weken geleden hun bezwaren nogmaals kenbaar maken aan de gemeenteraad. Die liggen vooral bij het parkeren en de vele auto's die op drukke dagen door hun wijk rijden. Dat er natuur opgeofferd moet worden voor parkeren, is voor hen onverteerbaar. Dat werd nogmaals duidelijk tijdens de inspraakavond. De heer Bogaers was een van de insprekers. Hij was namens de Stichting Behoud Gooise Heide ook betrokken bij de overleggen met de gemeente. "We zijn van meet af aan voor het blok gezet met een bestemmingsplan dat niet conserverend van aard is, maar expansief." Volgens Bogaers betekent dit dat de ondernemer nog steeds te veel ruimte krijgt om plannen voor uitbreiding van het park te maken en deze te realiseren in beschermde natuurgebieden links en rechts van het park. Verantwoordelijk wethouder Geert-Jan Hendriks liet eerder al weten dat het nieuwe bestemmingsplan wat de gemeente betreft conserverend van aard is en dat er hiermee een rem op de groei van het park komt. Bogaers is niet te spreken over de huidige en toekomstige oplossingen voor de parkeeroverlast. "Het parkeerprobleem van de ondernemer wordt neergelegd in het natuurgebied." Hoe het parkeren in de toekomst geregeld gaat worden, is nog de vraag. Er is nu tijdelijk, maximaal 10 jaar, een overloopparkeerterrein ingericht en in de toekomst zou er een stuk bos geruild kunnen worden met Staatsbosbeheer. In het nieuwe bestemmingsplan wordt dat nog niet geregeld. Het college heeft aangegeven tijd nodig te hebben om met een definitieve oplossing te komen en komt hier in de toekomst op terug. Volgens de burgemeester is er flink wat vaart achter het nieuwe bestemmingsplan gezet om snel duidelijkheid te verschaffen. "We hebben een snelle, maar zorgvuldige procedure doorlopen." Omdat de gemeenteraad nog niet helemaal overtuigd is, wil ze vanavond, woensdag 9 oktober, eerst nog over praten voordat er een beslissing genomen worden. Mocht de gemeenteraad die avond geen besluit nemen -dus het plan goedkeuren of wegstemmen- dan heeft ze nog twee weken de tijd om tot een oplossing te komen.