Voor sportverenigingen geldt al langer een totaal rookverbod.
Voor sportverenigingen geldt al langer een totaal rookverbod. Foto: Sjoerd Stoop

Wijkagent wordt 'gek van' autokraken

NAARDEN De zoveelste auto-inbraak blijkt ook bij de politie tot kopzorgen te leiden. Wijkagent Robin Vlug die Naarden onder haar hoede heeft, schrijft in haar maandelijkse reportage dat er in september vooral veel navigatiesystemen zijn gestolen in de wijk Rembrandtpark.

Meerder BMW's en een Porsche zijn opengebroken waarna er navigatiesystemen zijn gestolen. "Ik hoor u denken: dit zijn de zoveelste. Dat klopt en wij als politie worden er ook gek van, een andere bewoording kan ik hier niet voor vinden. Weet dat dit onze aandacht heeft, maar dat het ook een ontzettend lastige materie is", aldus de agente.


Uitspraak Hoge Raad: rookhokken moeten weg

GOOISE MEREN Met een uitspraak van de Hoge Raad komt er een einde aan het roken in de horeca. Ook de rookhokken moeten nu het veld ruimen. Clean Air Nederland spande daarover een zaak aan tegen de Staat.

Muider Tom Voeten van Clean Air is blij met de uitspraak. "We hebben een maatschappelijk doel en dat is een rookvrije generatie en samenleving. Roken is een maatschappelijke ramp met zo'n 20.000 tabaksdoden per jaar." Volgens Voeten kun je het gedrag van jongeren vooral beïnvloeden door voorbeeldgedrag. "Verbieden heeft geen zin, dan wordt het alleen maar interessant. Je moet roken niet als 'normaal' neerzetten", aldus Voeten. "Je moet dus iets doen voordat jongeren starten met roken."

Verschuiving

Terwijl school vroeger de plek was waar jongeren hun eerste sigaret opstaken, is dat volgens hem nu verschoven naar de horeca. Tijdens het uitgaan en bij evenementen steken ze sneller een sigaret op. "Jongeren kopiëren gedrag van helden, ouders en vrienden. Je moet dus het rookgedrag van anderen aanpakken. Pubers zijn gevoelig voor hun omgeving."

Met de recente uitspraak van de Hoge Raad moeten de rookhokken nu dus ook weg. Voeten laat weten vertrouwen te hebben in de handhaving van het verbod, al verwacht hij niet dat dat binnen een paar weken of maanden is geregeld.