Sterk wisselvallig, overdag aan de koele kant

Afgelopen maandag 23 september klonk het startschot voor de astronomische herfst, ook wel de kalenderherfst genoemd. Na een nazomers weekeinde volgt het weer deze ommezwaai onverkort. Met een stevige zuidwestelijke stroming trekt een reeks oceaanfronten in optocht richting het Noordzeegebied. Van tijd tot tijd is het vrij nat, soms klaart het tijdelijk op.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het half tot zwaar bewolkt. In de loop van de dag volgen perioden met regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 18 à 19°C . Vrijdag is het wisselend bewolkt met enkele buien. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt 18°C. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor eind september. Er staat een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde duurt het wisselvallige weer onverminderd voort. Zaterdag vallen enkele buien. Soms klaart het wat op. Er blaast een matige tot krachtige zuidwester. De minimumtemperatuur 's nachts ligt met 13 à 14°C ruim boven de normale waarde van 10°C. Zondag volgt wederom enige tijd regen. Met 16°C als maximumtemperatuur is het overdag vrij koel.

Weetje

Dagen met een maximumtemperatuur boven 20.0°C vallen onder de categorie 'warme dagen'. Gemiddeld ofwel normaal komen in september 10 dagen voor van meer dan 20°C. Dit jaar zijn het er 9 tot dusver. In de 20e eeuw had september 1949 een record van 22 warme dagen. Deze eeuw werd dit met 26 warme dagen overtroffen in september 2006 en 2016.