Conferentieoord Drakenburg.
Conferentieoord Drakenburg. Foto:

'Honderd jaar Volksverheffing'

Op zaterdag 5 oktober organiseert de Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) in samenwerking met de Historische Kring Bussum (HKB) een bijeenkomst. De aanleiding is dat 100 jaar geleden het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. In diezelfde tijd werden er in heel ons land bibliotheken opgericht en ontstonden initiatieven voor Volksuniversiteiten. Drie 'monumenten' van volksverheffing.

Over deze onderwerpen houdt de bekende historicus prof. dr. James Kennedy de hoofdlezing. De bijeenkomst vindt plaats op een passende locatie: de voormalige Volkshogeschool Drakenburg in Baarn. U kunt daarbij zijn! Na de hoofdlezing kunt u twee sessies bijwonen. U kiest ze uit de vier die er plaatsvinden. U kunt daarin kennismaken met moderne manieren van onderzoek: hedendaagse, digitale middelen voor archiefonderzoek, gebruik van (oude) nieuwsbronnen, van land- en andere geografische kaarten en als vierde: hoe DNA-onderzoek kan helpen om meer duidelijkheid te krijgen over afkomst.

Het programma is:
09.15 uur
Ontvangst en inschrijving Locatie: Conferentieoord Drakenburg, dr. A. Schweitzerweg 1, 3744 MG, Baarn*.

09.45 uur Welkom van Jan Vollers, voorzitter van TVE, gevolgd door de lezing van historicus prof. dr. James Kennedy van het University College Utrecht.

Vanaf 11.00 uur Sessies Moderne Volksverheffing met gebruik digitale bronnen. U kunt aan 2 van de 4 sessies deelnemen:

  1. Archiefgeheimen door Niels van Driel, gemeentearchivaris Gooise Meren en Huizen
  2. Buiten op je beeldscherm! door Sander Koopman, voorzitter AWN Naerdincklant en redacteur TVE
  3. DNA wijst de weg door Els Leijs, familiedetective uit Bussum
  4. Hoe zoek ik oud nieuws door Ed van Mensch, bestuurslid TVE en de Historische Kring Albertus Perk te Hilversum

12.30 uur Lunch

Aanmelden kan via de website www.tussenvechteneem.nl/open-dag.
Kosten voor het programma en de lunch: € 30,- voor donateurs van TVE en leden van de Historische Kring Bussum, € 40,- voor overige geïnteresseerden.

*Hoe kom je bij het conferentieoord? Vanuit Amsterdam; komend over de A1 neemt u de afrit Baarn Noord / Soest, afslagnummer 10. Onder aan de afrit gaat u rechtsaf de Zandheuvelweg op. Na 3 km links in een S-bocht treft u de oprit naar Drakenburg aan (Dr. Albert Schweitzerweg).

James Kennedy.
Conferentieoord Drakenburg.