De Gooi en Eemlander 25 oktober 1905
De Gooi en Eemlander 25 oktober 1905 Foto:

Buurtschap Crailo, de Bussumse geschiedenis (deel 3)

Het plan om aan het begin van de vorige eeuw in het Zuidoosten van Bussum een villapark te ontwikkelen mislukt. Van de geprojecteerde 35 bouwkavels worden in de jaren 1904-1920 maar vijf verkocht, alle gelegen aan de huidige Amersfoortsestraatweg. De geplande tramverbinding komt niet en de al aangelegde lanen en pleinen blijven ongebruikt. In 1911 neemt de gemeente Bussum de wegen over van de Bouwmaatschappij Crailoo.

De vijf wel gebouwde landhuizen worden in opdracht van welgestelde Amsterdammers door gerenommeerde architecten ontworpen. Zo is de villa aan de Amersfoortsestraatweg 87 (naast de ingang van de Palmkazerne) een schepping van K.P.C.de Bazel uit 1906. Het huidige fysiotherapeutisch centrum OTC op de hoek van de Koekoeklaan werd in 1912 als zomerverblijf voor de familie Van Heukelom gebouwd ("Villa Sylva"). De Koekoeklaan bestond toen overigens nog niet.

De al geïsoleerde ligging van de rij villa's ten opzichte van de bebouwde kom van Bussum wordt nog versterkt als tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) grote delen van de enggronden tot militair gebied worden verklaard en de toegang wordt verboden. Na de oorlog verandert de situatie door het buiten werking stellen van de Kringenwet, die het bouwen rondom vestingwerken verbiedt. Ten Zuiden van de Huizerweg ontstaan nieuwe woonwijken (Eendrachtspark, Godelindebuurt). De gemeente Bussum gaat plannen ontwikkelen om de Ooster- en Westereng verder te bebouwen: Het Plan Zuid.

Maar dan overvalt het Ministerie van Oorlog de gemeente met een voldongen feit. Daarover meer in de volgende aflevering.

Wie meer wil weten kan informatie vinden op www.historischekringbussum.nl.

Hans Jonker

Villa Sylva (archief gemeente Gooise Meren)
De Gooi en Eemlander 19 september 1914