Anton Jaasma is een van de vele vrijwilligers.
Anton Jaasma is een van de vele vrijwilligers. Foto: Bob Awick

Bussum Cultureel draait op vrijwilligers

BUSSUM Bussum Cultureel groeit de laatste jaren flink en er zijn dus steeds meer vrijwilligers nodig. BussumsNieuws sprak twee van hen. Rik Post en Anton Jaasma.

Anton (59) is al vanaf de start in 2004 als vrijwilliger betrokken bij Bussum Cultureel. Hij is de man van de techniek en verantwoordelijk voor de stroomvoorziening en geluid bij de diverse podia die in het centrum staan opgesteld. Voor Rik (57), die ook bestuurslid is, is het het tweede jaar dat hij penningmeester is. Voor de geboren Bussumer is het niet meer dan logisch dat hij zich inzet voor Bussum Cultureel. Ook vindt hij het belangrijk dat verenigingen zich op deze manier kunnen presenteren. "Verenigingen zijn het cement van de gemeente", aldus Rik. Hij is zelf ook actief lid geweest van onder meer de korfbalclub, SDO en ViJoS. Als penningmeester bewaakt hij de budgetten, maar op de drie dagen zelf is hij ook actief. "Ik ben een echte cultuurliefhebber, heb interesse in muziek en kunst en het is inhoudelijk dus ook leuk om met Bussum Cultureel bezig te zijn. De budgetten rond krijgen is nog een hele klus. Een dergelijk 3-daags gratis evenement met een aantal podia kost veel geld. Een klein deel wordt gedekt door subsidie van de gemeente, maar er moet ook veel sponsorgeld bij. En het is een soms lastige klus om winkeliers en ondernemers bereid te vinden mee te betalen." Anton is al net zo'n betrokken Bussumer als Rik. Behalve dat hij zich inzet voor Bussum Cultureel is hij ook vrijwilliger bij DeMess in Naarden en was hij vijftien jaar lang betrokken bij Kinderfestival Bussum. Enthousiast vertelt hij dat hij ook een en ander voor Concordia en Versa doet. "Kunst en cultuur zit in mijn bloed", aldus Anton, die ook als toneelmeester in Spant! heeft gewerkt. Dit jaar doet hij wel een stapje terug in verband met zijn gezondheid. "Ik ga minder doen, maar stoppen, nee dat doe ik niet." Het zware werk, het op- en afbouwen kan niet meer. Hij houdt zich nu vooral bezig met de coördinatie en planning van de elektriciteit voor de talloze kramen en het geluid voor de optredens van de bandjes. Na al die jaren is hij nog even enthousiast. "Het is leuk om samen te werken met de andere vrijwilligers die allemaal lekker fanatiek zijn en ik kom veel oud-Bussumers tegen. Hij wil ook het lekkere gevoel nog lang niet missen als alles achter de rug is en het weer goed is gegaan.

Bussum Cultureel vindt dit jaar plaats op 6,7 en 8 september en de organisatie kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Aanmelden kan via: mail@bussumcultureel.nl. Meer informatie: www.bussumcultureel.nl.