Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Buurtschap Crailo, de Bussumse geschiedenis (deel 2)

In 1902 kreeg de gemeente Bussum door een grondruil met Hilversum de beschikking over de onbebouwde enggronden ten zuiden van de Huizerweg. De knellende band van de oude gemeentegrenzen was daarmee wat losser, maar heel veel schoot Bussum er niet mee op. De indertijd van groot belang zijnde Vestingwet verbood het bouwen in de buurt van de fortificaties, die overal rondom het dorp lagen.

Bovendien had het gemeentebestuur te maken met groepen rijke particulieren die zich in Bouwmaatschappijen verenigden om gezamenlijk te investeren in de lucratieve villabouw. In het gebied waar nu het Buurtschap Crailo wordt ontwikkeld, was dat de Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterreinen "Crailoo". De aandeelhouders waren niet alleen vermogend maar ook goed geïnformeerd. Hilversum had geen plannen met de enggronden, Bussum wel. Onder aanvoering van oud-burgemeester P.Langerhuizen hadden de projectontwikkelaars alvast een groot aantal akkertjes en bosperceeltjes opgekocht. Met name buiten de Verboden Kringen.

Meteen na de grenswijziging presenteerde de bouwmaatschappij haar plan voor het Villapark De Eng. Door architect Wattez was een wegenplan getekend dat als basis voor de uitgifte van ruime bouwpercelen diende. De maatschappij "Crailoo" nam niet alleen de aanleg van deze wegen voor haar rekening. Ook in de kosten van de gas- en electriciteitsvoorziening werd geïnvesteerd (uiteraard alles in de verkoopprijzen door te berekenen).

Om de bereikbaarheid van de nieuwe villawijk te vergroten werden brede toegangswegen bedacht (waaronder een "Ceintuurweg"), en wilde de bouwmaatschappij alvast beginnen met een tramverbinding. Als voorlopige voorziening ging een "omnibus" rijden. De stoomtram zou vanaf het stationnetje Naarden-Bussum eerst het spoor volgen en dan bij de watertoren naar het Oosten afbuigen. Het gebied waar nu het Buurtschap Crailo ontstaat, zou dan doorkruist worden door deze trambaan. Het is, zoals bekend, er niet van gekomen.

Wie meer wil weten kan informatie vinden op www.historischekringbussum.nl.

Hans Jonker

Afbeelding
De omnibus Bussum-Crailoo met passagiers in en boven op de koets
Afbeelding