De voorbereidingen in volle gang.
De voorbereidingen in volle gang. Foto's: Bob Awick

Syrische hapjes, broodjes bakken en Amerikaanse hamburgers

Lekker eten, ijsjes, muziek, drinken en schaduw. De sfeer zat er goed in op de wereldbarbecue. De 1500 bezoekers op dit jaarlijkse evenement op de Groene Long lieten zich het eten uit allerlei windstreken goed smaken. Het evenement krijgt steeds meer de sfeer van een foodfestival. Zelf meegebracht eten is ook verleden tijd en dat is maar goed ook, laat de organisatie weten. Er worden steeds meer eisen aan de voedselveiligheid gesteld.

BUSSUM Een overvol grasveld zondag op de Groene Long, eten uit allerlei windstreken en lekkere muziek. De zesde editie van de wereldbarbecue was meer dan geslaagd. Met zo'n 1500 bezoekers trekt het evenement elk jaar meer mensen.

Rond 17.00 uur was het bezoekersaantal op haar hoogtepunt, de meeste mensen wilden blijkbaar het warmste moment van de dag thuis doorbrengen. Want bloedheet was het op het open veld en veel mensen zochten de schaduw op van de bomen. Door het warme weer was ook het ijs niet aan te slepen. Er moest een paar keer bijgevuld worden en wie een ijsje wilde bemachtigen, moest wel even geduld hebben. Broodjes bakken boven het warme vuur was ook populair. Verder waren er Syrische hapjes, Marokkaanse kip, soep, Amerikaanse hamburgers en vonden ook de Indische gerechten gretig aftrek. Het is de vraag of de naam 'wereldbarbecue' wel de lading dekt. Het evenement heeft de sfeer en de professionaliteit van een foodfestival.

Een flinke voorbereiding

De organisatie is in handen van een klein comité van acht vrijwilligers. Een half jaar van tevoren starten de voorbereidingen. Het meeste werk gaat zitten in het regelen van de vergunningen en allerlei facilitaire zaken. Dan gaat het bijvoorbeeld om voedselveiligheid, maar ook veiligheid in het algemeen, hulpdiensten die vrij baan moeten hebben en crowdcontrol, waarbij het gaat om het omgaan met geweld, dronkenschap en andere calamiteiten op het terrein. "In voorgaande jaren brachten mensen nog zelf eten mee, dat zien we nu niet meer." De organisatie is blij met die ontwikkeling, ook vanwege de eisen aan de voedselveiligheid. Volgend jaar wordt er wel meer aandacht besteed aan duurzaamheid. "Al dat plastic op het veld is niet oké en we willen dat nog meer mensen op de fiets komen." De datum voor volgend jaar is ook al bekend: 21 juni.

In de rij voor een ijsje.
De muziek zorgde voor een festival-achtige sfeer.
Een keer iets nieuws proberen hoort er natuurlijk ook bij.
De hitte van het vuur deerde niemand.