Bij de bevrijding hangen parachutes aan de dakgoot
Bij de bevrijding hangen parachutes aan de dakgoot

De Bevrijding in Muiden

Als op 5 mei 1945 de capitulatie een feit is, is aan de bezetting en oorlog een einde gekomen. Alles wat nog als vlag bruikbaar is, wordt uitgestoken. De Muiers zijn op straat te vinden en dol gelukkig.
De Duitsers in Muiden hebben het die dag moeilijk. Een Duitse soldaat, die in de Weesperstraat was ingekwartierd, pleegt zelfmoord. De ondergrondse, nu met de bevrijding Binnenlandse Strijdkrachten (BS), treedt in de openbaarheid. Sommigen dragen een blauwe overall. Anderen dragen gedeeltelijk hun Nederlandse leger-uniform. Allemaal zijn ze duidelijk herkenbaar aan de BS-band om hun arm.
De Duitse soldaten worden ondergebracht in de Christelijke School aan de Schoolstraat. Daaromheen is een stevig ijzeren hek en vanachter dat hek slaan ze de gebeurtenissen in Muiden gaande. Later zullen ze via de Afsluitdijk lopend naar Duitsland teruggaan.
Tot aan de komst van de geallieerden neemt de BS diverse taken waar. Een bekende Muier is hun commandant. Vanaf de dakgoot van zijn huis hangen de parachutes waarmee wapens zijn gedropt. Inwoners maken dan ook kennis met de vlieger Claude Murray. Ze kenden hem als de doofstomme boerenknecht Jan Smit, die met paard en wagen wel eens door Muiden reed.
Gaandeweg komen de Muiers in een soort feestroes. Op het dak van de AMROH aan de Herengracht is een geluidsinstallatie aangebracht. De inwoners zingen het Wilhelmus en ze beseffen dat ze nu echt vrij zijn.
De inwoners trekken naar de Vechtbrug en hangen een spandoek op "Welcome Boys". Enkele Canadese Brenguncarriers rijden door Muiden naar het Gemeentehuis. Wilde taferelen.
Muiers sluiten de bevrijdingsperiode af met een enorm feest. Er wordt dennengroen met paard en kar uit het Gooi gehaald en zo worden de straten versierd. Er komt een optocht en het klapstuk is het dumpen in de sluiskolk van een doodskist met een pop, die Hitler voorstelt, door een groep vrouwen, verkleed als doodgravers. Zo stroomt de gehate Duitser de haven uit.
Honderden Muiers gaan naar het Bevrijdingsvuurwerk in Amsterdam. Alle schepen die de beurtschipper in Muiden vaarklaar kan maken varen volgeladen naar Amsterdam. Muziekkorps Crescendo is over de schepen verdeeld en speelt er vrolijk op los.
Muiden, dat uiterlijk nauwelijks schade heeft opgelopen deze vijf jaar, gaat een nieuwe tijd in.
Ayla Blüm
Een samenvatting uit: 'De bevrijding van de Muiers en wat daaraan voorafging' door Tom de Jonge. Historische Kring Stad Muiden, 1995.

‘De uitvaart’ van Hitler via de Groote Zeesluis
Afbeelding