Licht wisselvallig, geleidelijk warmer

Zomerse warmte gaat in deze mei aan ons voorbij. Het koele wisselvallige weer wordt deze week geprolongeerd door lagedrukinvloed bij een westelijke stroming. Komend weekeinde start met de maand juni de meteozomer. Er vindt dan een tijdelijke overgang plaats naar warm zomerweer door een hogedrukgebied boven Centraal Europa met een zuidelijke stroming.

Hemelvaartsdag en vrijdag

Voor zowel Hemelvaartsdag als vrijdag wordt in het algemeen veel bewolking verwacht. Er kan nu en dan wat regen vallen. Donderdag kan het later op de dag geleidelijk wat opklaren. Ook op vrijdag kan de zon soms even schijnen, maar de bewolking lijkt beide dagen te overheersen. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind. Het wordt 18 à 19 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is er wat meer zonneschijn. Er ontstaan enkele stapelwolken, maar het blijft vrijwel overal droog. Het wordt circa 23 graden. Er staat een matige zuidwestenwind. Zondag is het eerst vrij zonnig. Stilaan komt er wat meer bewolking, met later die dag kans op een regen- of onweersbui. Het wordt zomers warm bij circa 26 graden. Er waait een matige zuidelijke wind.

Weetje

Bij 25.0 graden of hoger wordt gesproken van een zomerse dag. Mei telt er gemiddeld drie en juni vijf. De kans is groot dat zondag 2 juni de eerste zomerse dag wordt van dit jaar. Dat is vrij laat. Nog later was het in 2004 en 2013, met resp. toen op 7 en 6 juni. Vorig jaar was 19 april reeds de eerste zomerse dag. In 1991 daarentegen moesten we daarop wachten tot 2 juli.