Carlijn, Kaj en Leonie zijn opgelucht: de examens zijn voorbij.
Carlijn, Kaj en Leonie zijn opgelucht: de examens zijn voorbij. Foto: Sjoerd Stoop

Na alle examens wachten op het verlossende woord

BUSSUM Het was een paar weken zwoegen, maar de Naardense en Bussumse eindexamenleerlingen hebben hun examens achter de rug. Maar nu het ergste: wachten op het verlossende woord.

Voor examenkandidaten Carlijn (17), Kaj (18) en Leonie (18) van het Goois Lyceum voelt het als een opluchting nu de examens achter de rug zijn. Stress kenden ze niet en ze stonden er voor de eindexamens al goed voor, maar moesten het nog wel 'even doen'.
"We hebben de examens allemaal wel goed doorstaan, denk ik. Het ene was natuurlijk makkelijker dan het andere en het ene examen is soms ook belangrijker dan het andere. Maar of het heel erg spannend was? Nee, dat valt wel mee. Maar dat het zo goed als achter de rug is, is wel erg fijn", vertelt Kaj.
Het Goois Lyceum deed er de afgelopen weken ook alles aan zodat de examenkandidaten niet zouden bezwijken onder de examenstress. Voordat de eindexamens begonnen kregen de kandidaten een 'generale repetitie' voorgeschoteld. "Dat hebben we gedaan om onze examenkandidaten vast te laten zien hoe die eindexamens verlopen, wat hun plekje in de zaal is, hoe het eindexamen eruitziet en hoe ze dat allemaal aan moeten pakken", vertelt afdelingshoofd Marieke Smeur.
"We hebben dit soort voorbereiding veel gedaan. We doen er alles aan om het onze leerlingen zo aangenaam mogelijk te maken en dat werkt ook zeker. Maar het geeft nieuwe examenkandidaten vaak ook dat vertrouwen dat ze nodig hebben. Daarnaast worden de leerlingen na elk examen opgevangen door ouders met wat lekkers, zodat ze even rustig op adem kunnen komen en niet meteen naar huis moeten om weer in de boeken te duiken. We merken dat ze dat waarderen. Onze school heeft elk jaar goede slagingspercentages. Dat is het resultaat van heel hard werken van zowel docenten en leerlingen."
Carlijn, Kaj, Leonie en hun medeleerlingen wachten nu op het verlossende woord: hebben ze hun examens gehaald of niet? Het antwoord op de vraagt volgt pas over drie weken, op woensdag 12 juni.

En dan? "Hopelijk meteen feesten", zegt Leonie. "En daar ga ik voor ons alle drie wel een beetje van uit eigenlijk."