Vooral bij de nagesprekken kregen plannenmakers veel tips.
Vooral bij de nagesprekken kregen plannenmakers veel tips. Foto: Yvette de Vries

Social Stuff en meer contact met je buren

In de gemeente zijn veel mensen met ideeën, maar niet alles komt van de grond. Daarom is het initiatievencafé in het leven geroepen.

GOOISE MEREN Het tweede initiatievencafé staat voor de deur. Morgen, donderdag, vindt de tweede editie van dit initiatief van het Platform Maatschappelijk Verbinden plaats in de bibliotheek in Bussum.

Op deze avond is iedereen die met een idee - of dat nog op de tekentafel ligt of al zich al in verdergevorderd stadium bevindt - rondloopt welkom om het podium te pakken. Het belangrijkste is dat je een idee of plan hebt en daarbij hulp nodig hebt. Begin maart was de eerste editie van dit café en van de zeven gepresenteerde initiatieven zijn er inmiddels twee al behoorlijk opgeschoten. Volgens Jochum Jarigsma van het platform wordt aan de andere vijf ook hard gewerkt, maar die maken dus iets minder grote stappen.

Een van de twee initiatieven die echt volop in beweging zijn, is het idee van Neeltje Veken. Ze woont zelf al dertig jaar op de Keverdijk en wil graag het contact tussen buren bevorderen. Haar idee was eigenlijk nog niet eens concreet toen ze naar het eerste initiatievencafé ging. "Ik ging er in een opwelling naartoe." Inmiddels heeft ze twee avondjes georganiseerd. Op de eerste avond waren er vier mensen uit de buurt, waaronder iemand van het buurtplatform Keverdijk en op de tweede avond waren er vijf. Het is allemaal heel vrijblijvend en voorlopig ligt de focus van Neeltje op de Keverdijk, het Thijssepark en Vierhoek. Maar ze zou het wel mooi vinden als het ook door andere buurten wordt opgepakt. "Ik heb aan mijn eettafel plek voor zes personen en zo kun je ook nog goed met elkaar in gesprek gaan." Voor een ander idee heeft het initiatievencafé echt gewerkt als een katalysator. Initiatiefneemsters Lidwien van de Ven en Petra Olgers willen met hun sociale onderneming Social Stuff werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lidwien: "Door het initiatievencafé hebben we ons idee echt kunnen aanscherpen. We waren al in gesprek met de gemeente en ook hebben we een presentatie gegeven bij een van de duurzaamheidscafés." Het is de bedoeling dat bij Social Stuff allerlei producten worden gerepareerd of dat de onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. "We hebben tijdens het initiatievencafé de tip gekregen om het niet te breed te maken en ons te focussen op producten behorende bij een sector, bijvoorbeeld de zorg." Ook kregen ze direct hulp aangeboden van een van de leden van het platform. Een van de volgende stappen is om te kijken hoe ze hun doelgroep, hun toekomstige werknemers, gaan bereiken. Ze zijn ervan overtuigd dat ze met hun sociale onderneming een grote stap kunnen zetten in recyclen en upcyclen en tegelijkertijd ook op sociaal vlak een rol kunnen spelen.

Het initiatievencafé is van 19.30 - 21.30 uur in de bieb in Bussum.