Bas Bruin heeft zin om in augustus aan de slag te gaan
Bas Bruin heeft zin om in augustus aan de slag te gaan Foto: Bob Awick

'We willen meer jeugdspelers laten doorstromen'

Reële doelen creëren en discussies aangaan met jeugdtrainers én coaches. Bas Bruin zoekt de samenwerking op bij het maken van zijn visie voor de hockeyclub.

NAARDEN Hockey Club Naarden heeft Bas Bruin aangesteld als algemeen technisch manager. De 49-jarige Utrechter volgt op 1 augustus in deze functie Vincent van de Peppel op, die een soortgelijke job bij het Bilthovense SCHC gaat invullen.

Met de benoeming van Bas Bruin heeft de Naardense hockeyclub in de organisatie de functie van algemeen technisch manager en hoofdcoach van heren 1 uit elkaar getrokken.

Daan Goote, bestuurslid Tophockey: "In de eerste plaats schept dat meer duidelijkheid en daarnaast zijn het twee verschillende werkvelden. Dat betekent overigens dat Vincent van de Peppel volgend seizoen gewoon trainer/coach van heren 1 blijft. De algemeen technisch manager richt zich vooral op de jeugdopleiding en de ontwikkeling van oudere jeugdspelers."
"De lagere teams zullen ook moeten doorontwikkelen, zodat er op technisch vlak één lijn ontstaat. De jeugdtrainers en coaches worden via de eigen Naarden Hockey Academie opgeleid. Het uiteindelijke doel is dat in de komende jaren meer jeugdspelers doorstromen naar heren 1 en dames 1."

Met het aantrekken van Bas Bruin heeft Naarden een zwaargewicht in huis gehaald. Hij begon zijn coachloopbaan bij Kampong en vervolgens bij Schaerweijde, Hurley, het nationale team van Trinidad & Tobago en het nationale jongens A-team. Hij was technisch directeur bij Kampong en Hurley en mental coach bij de Nederlandse Basketbal Bond en het vrouwenteam van Ajax.

Bas Bruin heeft zin om in augustus aan de slag te gaan. Naarden is met 2000 leden de op één na grootste club in de regio en staat landelijk qua ledental bij de top 20. Bas Bruin: "Naarden is een club met een eigen en heldere visie op het hedendaagse hockey. Ik hoef niet vanaf nul te beginnen. Vincent van de Peppel heeft de afgelopen tien jaar een sterke basis neergezet waar we verder op kunnen bouwen. Met opzet zeg ik 'we', aangezien je dit niet alleen kunt doen. Je moet in deze functie een open discussie aangaan met alle jeugdtrainers en coaches. Niet te hoog van de toren blazen, maar een visie ontwikkelen en volgen met reële doelen. In de hiërarchie sta ik niet boven de coaches van heren 1 en dames 1. Vanzelfsprekend zal ik met hen wel regelmatig overleg voeren over de uitvoering van het beleidsplan en de kansen van jeugdspelers om uiteindelijk voor de eerste elftallen te worden geselecteerd."

Terugkomen

Hij is een zwaargewicht en kent het wereldje

Heren 1 en dames 1 spelen beide in de overgangsklasse, het op twee na hoogste niveau in het Nederlandse hockey. De resultaten van heren 1 zijn redelijk en zij staan in de middenmoot. Die van de dames vallen tegen: zij bezetten de laatste plaats. Toch houdt de club vertrouwen in coach Axel Wessels. Daan Goote: "We wisten vooraf dat het voor de dames lastig zou worden. We zijn niet zo van coaches ontslaan als het tegenzit. We hebben met Axel Wessels een termijn van drie jaar afgesproken en daar houden we ons aan. Dan spelen de dames volgend jaar weer in de 1e klasse en proberen daarna weer terug te komen."