De eerste bezoekers van de nieuwste Pampus-attractie zijn in de wolken.
De eerste bezoekers van de nieuwste Pampus-attractie zijn in de wolken. Foto: Rien de Jager

Virtuele ballonvlucht, oer-Hollands verhaal

Langzaam stijg je op vanaf Pampus om daarna een ballonvaart te maken over de Stelling van Amsterdam. Niet echt, maar wel net echt.

PAMPUS Met een nieuwe virtuele attractie wordt het oer-Hollandse verhaal van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan het grote publiek getoond op een manier die nog niet eerder bestond. Het is een beleving. Want zo vertel je je verhaal vandaag de dag.

De attractie kreeg de spannende titel 'Het Geheime Wapen van Amsterdam' mee en werd donderdagavond door burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren en gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland ceremonieel geopend. Voor het publiek opende Het Geheime Wapen van Amsterdam zijn deuren in het paasweekend.

'Heel mooi gedaan'

De bezoekers waren onder de indruk van deze bijzondere attractie. "Je vliegt over Amsterdam en de hele stelling rond de stad. Echt heel mooi gedaan. Een bijzondere reis. Echt weer een stap voorwaarts voor Pampus", aldus een van de eerste bezoekers.
Dankzij moderne opnametechnieken en een groot panoramascherm kan de bezoeker op Forteiland Pampus de Stelling van Amsterdam beleven via een virtuele ballonvaart. De bezoeker maakt kennis met de Stelling aan het begin van de vorige eeuw en krijgt te zien hoe het huidige landschap rondom onze hoofdstad nog altijd beïnvloed wordt door die toenmalige verdediging. De nationale geschiedenisles was nog nooit zo boeiend. Bovendien is de attractie meertalig en daardoor toegankelijk voor de buitenlandse toerist. Ook aan deze doelgroep vertelt Pampus graag dat dit forteiland een boegbeeld is van de Stelling van Amsterdam en midden in de ring van forten rondom de Nederlandse hoofdstad ligt.

Forteiland Pampus is tot en met oktober geopend van dinsdag tot en met zondag.

www.pampus.nl

Bezoekers onder de indruk van deze bijzondere attractie
De ceremoniële opening gaat met een knal.
De ballonvaarder uit de film in levenden lijve.