Didi Jung is blij dat de route er is.
Didi Jung is blij dat de route er is. Foto: Bob Awick

Eerste Lyme-route op Bussumerheide

BUSSUM De Bussumse Didi Jung had vorig jaar al het plan om een Lyme-route op de Bussumerheide te introduceren. Sinds deze week is hij er. De uitgezette wandelroute is twee kilometer lang en de zes bordjes geven de wandelaar onderweg informatie over de ziekte van Lyme. Vorig jaar april plaatste Didi ook al een bankje op de hei om mensen bewust te maken van teken en de gevaren ervan.

De route is er om de ziekte van Lyme meer bekendheid te geven en wat je eraan kunt doen om het te voorkomen. Want aan beide schort het volgens Didi nog wel. "De impact van de ziekte is enorm, de ziekte is nog steeds lastig op te sporen en te behandelen", aldus Didi. Zelf raakte ze in 2013 besmet, kreeg in eerste instantie een verkeerde diagnose en was jarenlang erg ziek. Ze voelt zich inmiddels stukken beter, maar kampt nog steeds met de gevolgen van de besmetting met de bacterie Borrelia burgdorferi, waaronder hoofd- en spierpijn. Ongeveer een kwart van de teken is drager van deze parasiet weet ze inmiddels. De wandelroute start bij paviljoen Heidezicht. Op het eerste bordje staat informatie over de teek zelf. Hoe ziet hij eruit en waar leeft hij. Bij het tweede en derde bordje krijgt de wandelaar tips over het voorkomen van tekenbeten en hoe je het beestje, als je toch bent gebeten, kunt verwijderen. De laatste bordjes zijn gewijd aan de ziekte zelf en de parasiet die de ziekte veroorzaakt.

Didi is vrij resoluut in haar advies aan mensen die de natuur in gaan. Gezellig picknicken op een kleedje? Niet meer doen. Lekker door het gras, bos of hei struinen? Ook dat kun je beter uit je hoofd laten. En ook in je eigen tuin leven deze venijnige beestjes. Volgens haar denken veel mensen nog steeds dat teken uit bomen vallen. Maar ze leven vooral in struikgewassen, grassen en heide. Zelfs aan de randen van het wandelpad is het oppassen geblazen.
Niet elke tekenbeet is overigens gevaarlijk. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het verraderlijke aan de beestjes is dat ze - zonder dat je het in de gaten hebt - uren of zelfs dagen op je huid kunnen zitten en zich ondertussen volzuigen met bloed. Hoewel de meeste teken dus niet besmet zijn, is het wel belangrijk om het beestje zo snel mogelijk te verwijderen.
En bij twijfel altijd de huisarts raadplegen.

RIVM

Op de site van het RIVM staat veel informatie over teken en hoe je kunt controleren of je een tekenbeet hebt. www. rivm.nl/tekenbeten-en-lyme.

De initiatiefneemster heeft zelf de ziekte van Lyme gehad