Zorgprofessionals willen dat mensen met gezondheidsklachten wekelijks een uurtje gaan wandelen.
Zorgprofessionals willen dat mensen met gezondheidsklachten wekelijks een uurtje gaan wandelen. Foto: Bob Awick

Nationale Diabetes Challenge: iedere week samen een uurtje wandelen

Mensen met overgewicht en een inactieve levensstijl lopen een groter risico op diabetes. Meer bewegen is al een stap in de goede richting.

GOOISE MEREN Landelijk wordt het al een aantal jaar georganiseerd: De Nationale Diabetes Challenge. Dit jaar is hij voor het eerst in Gooise Meren, dankzij het initiatief van buurtsportcoach Caroline Kempkes. Samen met een aantal professionals heeft zij haar schouders onder dit wandelevenement voor met name diabetespatiënten gezet. Op 6 mei is er een informatieavond.

Caroline vertelt hoe ze op dit idee kwam. "Ik kende de Diabetes Challenge en hoorde van een huisartsenpraktijk in Naarden dat ze veel diabeten in de praktijk hebben. Ik ben toen, eind vorig jaar, op zoek gegaan naar partners om samen deze challenge voor inwoners van Gooise Meren mogelijk te maken."

Buddy's gezocht

Nu, een kleine twee weken voor de start op 13 mei, staat het team van professionals, maar zoeken ze nog wel vrijwilligers die mee willen lopen, zogenaamde wandelbuddy's. Deze buddy's vervullen een belangrijke rol voor de deelnemers om het ook de hele rit, de challenge duurt 20 weken, vol te houden.
Caroline haast zich nog om te zeggen dat niet alleen diabetespatiënten mogen meelopen, ook mensen met chronische gezondheidsklachten zijn welkom om het wekelijkse uurtje mee te wandelen. Van jong tot oud, iedereen in zijn eigen tempo, waarbij het wel de bedoeling is dat de groep bij elkaar blijft. Uit ervaring weten de beide dames dat samen bewegen ervoor zorgt dat je het langer volhoudt. Ze hopen ook dat er 'groepjes' ontstaan die na de challenge met elkaar blijven wandelen.

Test

Marjolein van Driel, leefstijlcoach en fysiotherapeut, is een van die professionals die meehelpen in de organisatie en zij wandelt ook een aantal keer mee. Zij geeft aan dat de deelnemers voorafgaand aan de challenge worden getest. Onder meer op conditie, maar ook bloeddruk, buikomvang en BMI worden gemeten, om zo het wandelniveau te kunnen bepalen. In principe start er een wandelgroep in Naarden. Bij voldoende belangstelling komt er een tweede groep.

Buddy's moeten ervoor zorgen dat deelnemers het ook volhouden

Thema-avonden

Als onderdeel van de 20 weken wandelen worden er overigens ook een viertal thema-avonden georganiseerd. Onder meer over voeding, maar ook over bewegen en sporten. "Als je al vijf tot tien procent gewichtsafname realiseert zorgt dat voor een flinke winst in gezondheid", aldus Marjolein. "Elke stap die je zet is winst, je bloeddruk gaat bijvoorbeeld omlaag en ook je glucose daalt." Caroline vult haar aan: "Meer bewegen begint niet met meer sporten, maar met minder zitten." Een avondje overslaan mag trouwens, volgens Caroline is een uurtje wandelen op een andere dag in de week ook goed.

Heel team

Behalve Marjolein en Caroline zijn ook twee medewerkers van Sielesâlt uit Bussum, Amaris Zorggroep, podotherapeut Annelies van Eck en Daniëlle Stapper als professionals bij de challenge betrokken.
Na 20 weken wandelen is er een finaledag op 28 september. Dat is de laatste dag van de Nationale Diabetes Challenge Week. Het doel van deze week is om vier dagen achtereen te wandelen. De eerste drie dagen in de eigen omgeving en de allerlaatste kilometers worden - samen met alle deelnemers en begeleiders - afgelegd in Den Haag.

Meedoen

Wie mee wil doen als deelnemer of begeleider is welkom op de informatieavond op 6 mei van 19.30 tot 21.00 uur bij Amaris De Veste in Naarden. Dan kan er ook nog ingeschreven worden (eerder inschrijven kan al via www.nationalediabeteschallenge.nl.

Kosten voor deelname zijn 50 euro voor 20 weken (contant te voldoen). Meer informatie is ook te verkrijgen via Caroline Kempkes, 06-16158131.