Michiel Koekkoek kan stoppen met zijn metingen.
Michiel Koekkoek kan stoppen met zijn metingen. Foto: Jessica de Jong

'Ik heb een geluidsscherm in mijn tuin, nu de rest van het dorp nog'

Ervaren Muiderbergers overlast van geluid? Er worden metingen verricht, maar de meningen zijn nu ook onderzocht.

MUIDERBERG Inwoners van Muiderberg ervaren aanzienlijke geluidshinder. Grote boosdoeners zijn Schiphol en de A6. Een recente enquête van de Dorpsraad laat zien dat geluidshinder een serieuze zaak is en de afgevaardigden zullen daarom opnieuw het gesprek aangaan met de politiek.

Iemand die door schade en schande alles weet van geluidshinder in Muiderberg is Michiel Koekkoek. In de tuin van zijn woonboerderij Hoflust staat een groot bord 'Vrije Republiek Hakkelaarsbrug'. Het is een prachtige plekje waar hij zit. De achtertuin van de oude boerderij staat vol met bloeiende fruitbomen. De zon schijnt, de trampoline voor de kleinkinderen staat klaar. In de tuin klinkt met de noordoostenwind niet veel geluid. Af en toe zien we hoe het verkeer optrekt over het lokale viaduct en achter het geluidsscherm van kokosmatten verdwijnt. Daar achter ligt dan weer de A1 met de gigantische stalen Zandhazenbrug voor treinen op slechts een paar honderd meter afstand.

"Het kokosscherm is hier pas net", vertelt Koekkoek. "Rijkswaterstaat wilde het plaatsen op voorwaarde dat ik al mijn procedures zou staken. En dat heb ik ook gedaan. We hadden zo veel geluidsoverlast van het verkeer, vooral als de wind verkeerd - zuidwest - staat. Het komt onder andere doordat ter hoogte van onze tuin de glaswand van de A1 omlaag gaat omdat daar de busbaan ligt. Nu is er over 100 meter een scherm geplaatst. Het staat op het talud met palen die wel 6 meter de grond in zijn geslagen. Kosten: rond de 100.000 euro. Wij vinden het prachtig. Ik voel mij weer herboren, het geluid is aanzienlijk minder. Ik denk niet eens meer aan verhuizen", glimlacht hij. Niet dat hij ooit echt weg wilde van dit idyllische stekje, maar wat moet je als je horendol wordt van de herrie van verkeer en je je niet serieus genomen voelt?

Metingen

Koekkoek meet sinds 2017 het geluid in zijn eigen tuin. "Ik was met pensioen dus ik had er ook tijd voor." De voormalig ICT'er leerde alles over meten, decibels, procedures en regels. "Feit is dat minister Eurlings in 2008 met de gemeente Muiden de afspraak heeft gemaakt dat de geluidshinder van de A1 en A6 na de ombouwing niet zou toenemen. De decibellen die toen zijn berekend noemen we 'standstill'. Hiervoor is op diverse plekken in de gemeente een berekening gedaan. Bij mijn huis was het boven de 60 decibel, elders in het dorp 50 tot 55. Wij menen allemaal dat het geluid ondanks de toezegging van de minister wel is toegenomen. Alles is via berekeningen gegaan, maar die strookten niet met de werkelijkheid. Daarom meet ik in mijn tuin en daarom meet de gemeente Gooise Meren - tot juni - ook op de Googweg en de Breitnerlaan. Met die gegevens willen we het Rijk confronteren en vragen de belofte betreffende decibels in de standstill na te komen. Daarnaast hebben we nu ook de enquête die ingaat op hoeveel geluidsoverlast de inwoners zelf ervaren."
De enquête van de Dorpsraad Muiderberg is nu recent én een half jaar geleden verspreid. Daaruit blijkt dat inwoners aangeven dat met name vliegtuigen die op de Buitenveldertbaan landen een grote bron van geluidsoverlast vormen. En ook de A6 wordt keer op keer genoemd. Om en nabij de 300 dorpsbewoners - waarvan de helft al 20 jaar in het dorp woont - vulden de vragenlijsten in. Meer dan de helft van de inwoners ervaart vaak overlast een kleine 30% soms. Vliegverkeer wordt door meer dan 80 procent genoemd en de A6 ruim 60 procent. Niet alleen buiten, ook binnen (dik 45 procent) is de hinder daar. Van de respondenten heeft 40 procent last van verstoringen in de nachtrust. De helft van de mensen ergert zich aan de geluiden, zo'n 20 procent overweegt te verhuizen vanwege de geluidshinder.

Alle resultaten worden aangeboden aan de gemeente, die ook in het collegeprogramma heeft vastgelegd vol in te zetten op geluidswerende maatregelen. De dorpsraad hoopt dat die er komen. Koekkoek is in ieder geval al blij met zijn eerste overwinning van het geluidsscherm in zijn tuin... en dat smaakt naar meer.

Het geluidsscherm van kokosmatten werd drie weken terug geplaatst.