Pieter Broertjes samen met de commissaris van de Koning.
Pieter Broertjes samen met de commissaris van de Koning.

Boodschap: 'Verminder lasten, vergroot slagkracht'

BUSSUM Werk, wonen, bereikbaarheid, landschap, duurzaamheid en als nevendoel de versterking van de regionale bestuurskracht. Dat zijn de belangrijkste punten voor de Regio Gooi en Vechtstreek, schrijft regiovoorzitter Pieter Boertjes aan de onderhandelaars, in de aanloop naar de onderhandelingen over het nieuwe college van Gedeputeerde Staten.

Regio Gooi en Vechtstreek is het samenwerkingsverband van de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. Hoewel een fusie tussen een of meerdere gemeenten er dus niet in zit, werken zij op tal van onderwerpen samen om op die manier hun 'slagkracht', zoals Broertjes schrijft te versterken. Maar daar hebben zij wel een beetje hulp vanuit het provinciehuis bij nodig.

Want hoewel het in Gooi en Vechtstreek voor de meeste mensen een prachtige woon- en werkplek is, verliest de regio bij gelijkblijvend overheidsbeleid de komende twintig jaar ongeveer 25.000 banen, aldus Broertjes. Broertjes pleit er daarom voor om 'met elkaar' wonen, werken en beroepsonderwijs dichter bij elkaar te brengen in de regio. Het stedelijk gebied zou meer ruimte moeten krijgen voor bedrijvigheid en beroepsonderwijs. Wat betreft de bereikbaarheid blijven de zorgen en de druk op de A1, A27 en het onderliggend wegennet groot. Eventuele oplossingen moeten een zo laag mogelijke belasting hebben voor natuur en milieu. Ook als het gaat om de energietransitie en landschap, recreatie en cultuur zijn investeringen een must, meent Broertjes.

Het grote doel, als het aan de Regio ligt, is nu om samen met de provincie te komen tot een zogenaamde 'strategische gebiedsagenda'. De regio wil daar graag verder over praten en nodigt het nieuwe college van Gedeputeerde Staten al uit voor een bezoek.