Vroeg opstaan om de buurt schoon te maken.
Vroeg opstaan om de buurt schoon te maken. Foto: Yvette de Vries

Overal kauwgom en
peuken in het groen

BUSSUM Op veel plekken in de gemeente waren er initiatieven naar aanleiding van de landelijke opschoondag. Zo heeft 50PLUS samen met scholieren en ouderen de buurt rondom de Koekoeklaan flink onder handen genomen. Van alles werd er aangetroffen: van sigarettenpeuken en kauwgom tot plastic flesjes en lege chipszakken.

Zo'n dertig vrijwilligers staken zaterdag hun handen uit de mouwen: van jong tot oud, van buurtbewoner tot Groenlinks-wijkwethouder Barbara Boudewijnse. Ze was zichtbaar verontwaardigd over alle troep die er op straat en tussen het groen lag. "Stuitend, al die sigarettenpeuken." Een paar leerlingen van De Fontein hadden zich ook spontaan aangemeld. Ze waren op hun vrije dag vroeg uit bed gekomen om mee te helpen.

Ook de inmiddels 90-jarige Theo Smits was van de partij. De meeste Bussumers kennen hem als de 'papierprikker'. Al jarenlang loopt hij dagelijks een rondje door het dorp om zwerfvuil op te ruimen.

Trots op schooljeugd

Er waren zeker 30 vrijwilligers en Elisa Nuij, een van de initiatiefnemers, was heel blij met de opkomst en supertrots op het feit dat er ook een flink aantal scholieren was. "Hoe mooi is dat, dat ook de schooljeugd op hun vrije zaterdag komt helpen."