Tennisvereniging Naarden is vanaf nu rookvrij.
Tennisvereniging Naarden is vanaf nu rookvrij. Foto: Bob Awick

Steeds meer sportclubs beginnen nieuw seizoen met rookverbod

GOOISE MEREN Het nieuwe seizoen is ook op de sportclubs weer begonnen. Bij Tennisvereniging Naarden is de keuze gemaakt om dat honderd procent rookvrij te doen. Dit slaat aan bij de landelijke trend, waarbij steeds meer sportverenigingen ervoor kiezen om geheel of gedeeltelijk rookvrij te zijn. Hoe zit dat met andere clubs in de gemeente?

Tennisvereniging Naarden begint het seizoen dus met een verbod. Wethouder Alexander Luijten kwam zaterdag langs om op de club het bord te onthullen dat aangeeft dat roken en sporten niet samengaan. Voorzitter Jeroen van de Kletersteeg: "Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de tennisvereniging. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk."
Dirk Jan Schwietert van MHCM, hockeyclub Muiderberg, vertelt dat zijn club ook vanaf dit seizoen voor een groot gedeelte rookvrij is. De voorzitter vertelt: "We beginnen er zaterdag mee. We plaatsen een groot bord en twee banners van de Rookvrije Generatie. We willen als bestuur niet dat er nog gerookt wordt wanneer er jeugd op de club aanwezig is. We moeten hier nog een ledenvergadering over houden, maar wat het bestuur betreft wordt de hele club honderd procent rookvrij. Vooralsnog is roken verboden op zaterdag en zondagochtend. Alleen zondagmiddag mag er gerookt worden. We willen dus doorpakken, maar zoeken daar eerst draagvlak voor onder de leden." Wie toch nog wil roken als er gespeeld wordt, zal het terrein moeten verlaten.
Bij hockeyclub Gooische in Bussum loopt sinds 1 maart een pilot onder de noemer 'Gooische Rookvrij'. Dit betekent dat zowel leden als bezoekers gevraagd wordt om niet te roken op momenten dat er veel jeugd aanwezig is. Voorzitter Desiree Theyse: "Het is wel duidelijk dat roken bij ons echt 'not done' is. Je ziet eigenlijk ook niemand meer roken, iedereen houdt zich goed aan het beleid."
Bij voetbalclub SDO in Bussum wordt wel nog gerookt. Johan van der Geest laat weten dat de Stichting Beheer SDO Sportpark De Kuil al twee jaar geleden sprak over een rookbeleid. "Helaas was het bestuur nog niet zover. Ik ga het opnieuw aankaarten. Ik sta nog elke dag peuken op te ruimen langs de lijn. Roken langs een sportveld is niet meer van deze tijd."