Hein van der Gun was twintig jaar sluismeester.
Hein van der Gun was twintig jaar sluismeester. Foto: Yvette de Vries

Hein van der Gun (67) keert weer voor even terug op de Groote Zeesluis

Hein van der Gun was sluismeester, beleefde tal van avonturen en was één van de initiatiefnemers van Open Monumentendag in Muiden.

MUIDEN Ruim twintig jaar was Hein van der Gun sluismeester bij de Groote Zeesluis in Muiden. Officieel is hij al een paar jaar 'buiten dienst', maar met Open Monumentendag staat hij weer op zijn favoriete plek: midden op de sluis.

We volgen hem over de deuren van de sluis en staan dan midden op de sluis met een mooi zicht op het Muiderslot. Hein was niet alleen sluismeester, hij stond vijf jaar geleden ook aan de wieg van Open Monumentendag in Muiden. "Er was eigenlijk nooit wat", vertelt hij. Hij heeft toen, samen met anderen, de boel van de grond gekregen en sindsdien wordt er elk jaar wat georganiseerd. Van alle activiteiten is een rondleiding over de sluis het populairst. "Mensen komen uit het hele land hierheen."

Hein is dan wel met pensioen, zijn betrokkenheid bij de Groote Zeesluis en Open Monumentendag blijft. Hij zit ook in de landelijke denktank voor Open Monumentendag. "Vorig jaar zijn we met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht rond de tafel gaan zitten. Daar is bijvoorbeeld de rondleiding door de Stenen Beer uitgekomen. Dat is een stenen verdedigingswal die bij het Muiderslot ligt. Hij verwacht flink wat toeloop. "Veel Muiders zijn er nog nooit geweest. Het is echt bijzonder dat hij voor het publiek toegankelijk is." Zelf heeft hij al eens door de lange gang van het verdedigingswerk gelopen. Indrukwekkend, vond hij het. "Je ziet de schietgaten je komt bij de pompinstallaties."
In de beginjaren van zijn werk als sluismeester schreef Hein schriftjes vol met zijn avonturen. Op een gegeven moment hield hij ermee op. "Je maakt echt elke dag wat mee, al is de ene dag spannender dan de andere dag." Veel personen heeft hij niet uit het water hoeven te vissen. Gemiddeld haalden er drie per jaar een nat pak. Hij was wel vaak getuige van ruzietjes aan boord of honden die achterbleven op de kade. "Bij het afmeren in de sluis ging nog weleens wat mis. Dan ontstond er ruzie tussen een echtpaar en regelmatig stapte de vrouw dan van boord", herinnert hij zich. Ze kwamen dan bij hem informeren waar de bushalte was.

In de twintig jaar dat hij sluismeester was, heeft hij de mentaliteit van de watersporters wel zien veranderen. "Mensen zijn wat ongeduldiger geworden en vinden de regeltjes maar lastig." Terug naar de voorbereidingen voor zaterdag en zondag. De koekjes en de koffie zijn geregeld en er zijn vrijwilligers van onder meer de Historische Kring. Hein is tevreden over de samenwerking van de verschillende partijen en vindt ook de medewerking van het Waterschap een compliment waard. "Zonder hen, maar ook zonder medewerking van het Muiderslot, hadden we de rondleiding door de Stenen Beer niet gehad."

De monumentale Groote Zeesluis.