Léon de Lange is lijsttrekker van D66 Weesp.
Léon de Lange is lijsttrekker van D66 Weesp.

Aandacht voor nieuwe wijken, veilig Stationsplein en wethouder van Geluk

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze serie maken we kort maar krachtig kennis met de lijsttrekkers en hun belangrijkste punten.

WEESP Léon de Lange leerde Weesp kennen toen hij via zijn werk betrokken raakte bij de herbestemming van de Lutherse kerk. Het stadje sprak hem zo aan dat hij hier niet alleen kwam wonen, maar er ook de politiek in ging. D66 Weesp bombardeerde hem meteen tot lijsttrekker.

Wat heeft D66 bereikt in de afgelopen vier jaar?

"Ik denk dat we het rechts-populisme stevig hebben bestreden. We zijn altijd voor transparantie geweest en hebben altijd standvastig gestemd op belangrijke dossiers."

Jullie willen een wethouder van Geluk. Wat gaat die doen?

"Waar het ons om gaat is dat je de keuze die het stadsbestuur maakt spiegelt aan de vraag: levert het geluk op voor de Weespers? Een stukje van dat geluk is ook dat de mensen zich gehoord voelen. Ik ervaar zelf dat wanneer je in gesprek gaat met mensen je interessante en creatieve oplossingen krijgt die uiteindelijk draagvlak hebben. De wethouder van Geluk moet daar voor zorgen. De achterliggende gedachte is: je hoeft tegenwoordig maar iéts te zeggen en er komt een stortvloed aan negativiteit op je af. Wij willen een positieve toon uitdragen, constructief werken, met mensen in overleg gaan en geen verdeeldheid zaaien."

D66-minister Ollongren zei dat gemeenten vanwege het woningtekort het lef moeten tonen ook aan de stadsranden te bouwen.

'Wij willen een positieve toon uitdragen, geen verdeeldheid zaaien'

"Ze heeft daarmee bedoeld dat we ons niet moeten blindstaren op het volbouwen van alle binnenstedelijke stukjes groen. Ik heb het nog even nagevraagd binnen de partij, maar met stadsranden bedoelt ze niet het groen, maar de industrieterreinen waar nog kansen zijn. Ik denk dat wij in Weesp nu wel genoeg gebouwd hebben. We hebben een enorm bouwproject in de Bloemendalerpolder, alle andere mogelijke stukjes zijn al bebouwd; wat ons betreft is het nu wel eventjes genoeg."

Om het rond het station veiliger te maken, pleit D66 voor een verbod op drinken en blowen. Waar mogen de jongeren wel drinken en blowen?

"Thuis, achter in de tuin, we moeten eens kijken of er genoeg hangplekken zijn. Het stationsgebied geeft nu een onveilig gevoel voor heel veel mensen uit Weesp. Wij willen dat daar strenger wordt gecontroleerd. Ons bereiken geluiden dat er zeer veel gedeald wordt. Wij pleiten ervoor dat de politie daar véél steviger op inzet."

Wat wil je zelf nog belichten?

"We zien dat in de nieuwbouwwijken de voorzieningen achterblijven. Verlichting en toezicht bijvoorbeeld, maar ook een goede ontsluitingsweg. In de Bloemendalerpolder gaan ongeveer 10.000 Weespers wonen. Wij willen de 'randvoorzieningen' tot hoofdvoorzieningen benoemen en die eerder aanleggen."

Waarom kiest D66 voor Amsterdam?

"Vooropgesteld: Gooise Meren is niet verkeerd. Maar het gaat om de kracht die je als bestuur hebt. Zelfs de provincie Noord-Holland geeft aan dat Gooise Meren een tussenstation is om door te groeien naar Gooistad. Daarom zeggen wij: laten we dan meteen de grote stap maken en kiezen voor de kracht die Amsterdam kan inzetten. Het gaat om financiële kracht, maar met name om de bestuurskracht. Wat kunnen wij als Weesp bijdragen aan een zo fijn mogelijke omgeving, hoe kunnen we onderhandelen op grote dossiers? Het staat buiten kijf dat Amsterdam een groot en professioneel ambtenarenapparaat heeft. Ik denk dat Weesp in Amsterdam de meeste kansen heeft en dat wij daar uiteindelijk gelukkiger gaan worden."

D66 trekt de positieve kaart, maar de kritiek is dat jullie oppositie nogal zuur was. Hebben jullie last van moodswings?

"De keuzes die wij maken blijven we uitdragen, of ze nu populair zijn of niet. Je ziet in de politiek, zeker nu in verkiezingstijd, dat partijen opportunistischer worden. Ons kan niet worden verweten dat we twee jaar geleden anders stemden dan nu. En mocht het gebeuren, dan is het goed onderbouwd. Als mensen ons zurigheid verwijten, dan denk ik dat het eerder de irritatie is over dat wij altijd standvastig zijn en dat andere partijen dat niet altijd kunnen."