Marijke Pronk en Jan Verkerke in de Grote Kerk van Naarden.
Marijke Pronk en Jan Verkerke in de Grote Kerk van Naarden. Foto: Bob Awick

Volkskerstzang voor de zestigste keer in de Grote Kerk van Naarden

Voor de zestigste keer is zondag 16 december de Volkskerstzang in de Grote Kerk in Naarden. Een gezellige avond met heel veel optredens.

NAARDEN De Volkskerstzang is er voor iedereen - jong en oud, gelovig en niet-gelovig - om samen met elkaar te zingen en om samen van de kerstsfeer in de Grote Kerk te genieten.

"De traditionele Volkskerstzang is ontstaan om voor alle inwoners van Naarden een samenzang te organiseren met de verschillende kerken in Naarden", zegt Jan Verkerke, voorzitter van het Comité Volkskerstzang.

Comité

"Het Naardens initiatief is in 1958 opgepakt door predikant Mulder van de Hervormde Kerk, dominee Poppe van de Gereformeerde Kerk en pastoor Hartong was er namens de Rooms-Katholieke Kerk bij betrokken. Zij hebben het comité opgericht om gezamenlijk met verschillende geloven en niet-gelovigen een zangavond te organiseren met bekende kerstliederen zodat iedereen in de Grote Kerk kan meezingen."

Met leerlingen

Het comité bestaat nu uit acht vrijwilligers en vrijwilliger Marijke Pronk vertelt dat er dit jaar voor de eerste keer leerlingen komen zingen. "Groepsleerkracht Astrid van Velzen van Rehobothschool Naarden heeft een groep leerlingen samengesteld en zij zingen een lied met zes coupletten. Verder doen mee aan de samenzang organist Dirk Out en muziekvendel Nardinc onder leiding van Marco de Jong. Het orkest van Nardinc begeleidt al heel lang het koor dat komt optreden. Het koor is elk jaar een ander koor en dit keer komt het Goois Vocaal Ensemble met dirigent Roy Voogd en pianist Alwin Kluit. Het gemengde koor zingt enkele vierstemmige kerstliederen uit het eigen repertoire. De overdenking wordt verzorgd door pastor Marlène Potjer."

Iedereen zingt mee met de bekende kerstliederen

Kaarsjes

De avond begint om 19.00 uur en dan brengen kinderen uit Naarden het licht naar binnen. "In de kerk worden de lichten gedoofd, behalve van de kerstbomen, en dan komen er twee rijen kinderen met kaarsen naar binnen. Ze lopen door de kerk naar achteren en komen door het middenpad weer terug. Daarna begint de Volkskerstzang met bekende kerstliederen", aldus Marijke. "In de kerk zitten elk jaar zo'n 500 mensen en we beginnen de avond met het traditionele kerstliedje 'Komt allen tezamen', gevolgd door 'De herdertjes lagen bij nachte', 'Er is een kindeke geboren op aard', 'Midden in de winternacht' en 'Nu zijt wellekome' en we eindigen altijd met 'Ere zij God'.

Meezingen

"Het zijn bekende kerstliederen en iedereen zingt altijd vol enthousiasme mee."
Jan: "Aan het einde van de samenzang wordt er bij de uitgang een collecte gehouden en we hopen dat de bezoekers ons willen bijstaan om de kosten te dekken van de Volkskerstzang."

De Grote Kerk is open vanaf 18.30 uur; de toegang is gratis.