Vuurwerk afsteken mag hier straks niet.
Vuurwerk afsteken mag hier straks niet. Fotomontage: Sjoerd Stoop

Geen vuurwerk centrum Keverdijk

NAARDEN Er mag de komende jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken rond het winkelcentrum van de Keverdijk. Dat heeft de gemeente bepaald. De stap is genomen na klachten van buurtbewoners en overlast een jaar geleden.

Toen zorgden groepen jongeren voor veel overlast door vuurwerk. Er werden vernielingen aangericht aan onder meer de Plus-supermarkt en prullenbakken. De schade voor de supermarkt alleen al werd geschat op 10.000 euro. Los van de schade kwamen er veel klachten van buurtbewoners. "We hebben gehoord dat er buurtbewoners waren die zich erg onveilig voelden door de vele harde knallen. Daarnaast voelden ze zich geïntimideerd door de jongeren. Dat kan natuurlijk niet en dat gaan we nu voorkomen", verklaart burgemeester Han ter Heegde de keuze om vuurwerk komende jaarwisseling te verbannen rond het winkelcentrum. "De buurt heeft er zelf om gevraagd en we komen ze graag tegemoet. De vuurwerkvrije zone geldt ook alleen hier. Daarbuiten vuurwerk afsteken op de tijden dat dat mag, is prima."

Naast het winkelcentrum worden er geen andere plekken in Gooise Meren aangewezen als vuurwerkvrije zone. De gemeente ziet daar geen aanleiding toe omdat er verder geen aantoonbare overlast, schade en klachten waren. De maatregelen op de Keverdijk zijn in eerste instantie alleen voor komende jaarwisseling.