Op Landgoed Nieuw Cruysbergen wonen de bewoners midden in de natuur.
Op Landgoed Nieuw Cruysbergen wonen de bewoners midden in de natuur. Foto: Bob Awick

Bewoners en gemeente touwtrekken over natuurbeheer Nieuw Cruysbergen

Het was allemaal goed bedoeld, zeggen de bewoners, maar de gemeente reageert 'not amused' op nogal ruw onderhoud van gemeentegrond op Landgoed Nieuw Cruysbergen.

BUSSUM Enkele bewoners van Landgoed Nieuw Cruysbergen hebben zich, zonder dat dat mag, hele stukken gemeentegrond toegeƫigend. De gemeente heeft de bewoners gesommeerd te stoppen, alle gemaakte schade te herstellen en de grond terug te geven.

De bewoners hebben hele stukken gemeentegrond bij hun woningen betrokken en zijn er flink mee aan de haal gegaan. Volgens de gemeente gaat het niet alleen om het onrechtmatig weghalen van een struikje of plantje, er werden zelfs aannemers met shovels gehuurd om met de ingepikte stukken grond aan de slag te gaan.

Zelf herstellen

Al met al gaat het volgens de gemeente om acht huiseigenaren. De bewoners moeten van de gemeente de stukken grond herstellen naar hoe het was en voortaan van de grond afblijven. De bewoners draaien zelf op voor de kosten die ze moeten maken voor het gedwongen herstel.

De natuur van Landgoed Nieuw Cruysbergen wordt beheerd door de gemeente. Bewoners hebben al langer klachten over dat beheer en zeggen dat het niet goed gaat. De gemeente betwist dat, maar verklaart wel dat deze kwestie daar los van staat en dat de bewoners sowieso met hun handen van de grond af moeten blijven.

Goedbedoeld

Bewoners: 'Hoeven van gemeente weinig actie te verwachten'

De bewoners zelf reageren door te stellen dat hun nogal ruwe onderhoud goedbedoeld was. De betrokken bewoners van Landgoed Nieuw Cruysbergen weerleggen dat ze deden aan 'landjepik' en stellen alleen achterstallig onderhoud te hebben gedaan. "De directe begroeiing achter de woningen en tussen de blokken hebben wij helaas steeds als sterk ontsierend moeten beleven. Naast het vele onkruid, de bramenstruiken en het nog immer aanwezige puin, hebben we zelfs zaken als prikkeldraad aangetroffen. Denk dus hierbij ook aan het veiligheidsrisico in geval van bijvoorbeeld spelende kinderen", zo laten ze weten. "Nu we hier inmiddels bijna een jaar wonen menen we te mogen stellen dat we van de gemeente weinig actie hoeven te verwachten omtrent het verbeteren van de situatie. Sterker nog: indien er handelen vanuit de gemeente nodig is, is de gemeente ondanks vele telefoontjes vaak nalatig gebleken in het tijdig actie ondernemen."

Zelf de mouwen opgestroopt

Nadat de bewoners naar eigen zeggen nul op het rekest kregen van de gemeente, hebben ze zelf de mouwen opgestroopt. "Omdat er geen enkel perspectief voor ons was op verbetering van de situatie is er burgerinitiatief ontstaan. Wij dachten dat deze actie geen enkel probleem zou zijn, omdat dit ook op vele plekken op de Waldenlaan is gebeurd. De gemeente heeft hier zelfs ook bewoners complimenten over gemaakt. Dit blijkt nu helaas een inschattingsfout te zijn geweest."
De bewoners stellen verder wel dat hun werk een hele verbetering heeft opgeleverd. Ze praten nog met de gemeente over de verdere afwikkeling van het probleem.