De gemeente hield een presentatie over verkeer.
De gemeente hield een presentatie over verkeer. Foto: Jochem Albrecht

Oplossing voor verkeersdrukte in de Vesting is niet zo eenvoudig

Een mooie opkomst vorige week voor inwoners van de Vesting. Ze konden meer horen over diverse thema's en hun mening geven.

NAARDEN Parkeren, terrassen, zwerfafval, sluipverkeer en handhaving. Het kwam vorige week allemaal aan bod bij de bijeenkomst van het Bewonersplatform Naarden Vesting. Het meest verrassende was wellicht de uitkomst van een verkeersonderzoek van de gemeente naar autoverkeer in de Vesting. Er bleek flink wat minder sluipverkeer te zijn dan veel bewoners dachten.

In de periode dat er gemeten is, gaat er wel behoorlijk wat verkeer door de Vesting: 6000 verkeersbewegingen per etmaal, maar 'slechts' 56 procent daarvan is sluipverkeer. Fiona de Vilder, voorzitter van het Bewonersplatform: "Het andere deel is dus verkeer dat hier echt moet zijn. Denk aan bezorgers van pakketjes, bezoekers en bewoners. In de beleving van sommige bewoners kwam het percentage sluipverkeer eerder richting de 80 procent", legt ze uit. "Het is goed om die cijfers te hebben."

Handhaving is hot item

De gemeente, er waren drie medewerkers aanwezig, liet in een presentatie wel een paar mogelijke oplossingen zien. De Vesting compleet afsluiten, de Marktstraat dichtgooien of alleen bestemmingsverkeer toestaan. Fiona: "Dat zou weer problemen op andere plekken opleveren." De verhelderende percentages gaven in ieder geval aanleiding om nog eens goed te bedenken of er wel iets veranderd moet worden. Een tweede thema dat de gemoederen flink bezighoudt is handhaving. "Die ontbreekt volgens de beleving van veel bewoners", aldus Fiona.
"Er mogen veel dingen niet, maar zonder dat er gecontroleerd wordt, gaan mensen toch parkeren daar waar het niet mag. En de straten zijn al zo smal."

Van zwerfafval tot terrassen

Zwerfafval, bootjes die, vooral in de zomer, met hoge snelheid door het water varen, breed uitgestald terrasmeubilair, uithangborden. Het is voor veel bewoners een doorn in het oog. "Er zijn in heel Gooise Meren maar tien BOA's." Volgens Fiona gaf de gemeente zelf ook aan dat er weinig handhaving is, maar dat er wel aan gewerkt wordt.

'Er zijn in heel Gooise Meren maar tien BOA's voor de handhaving'

Albert Heijn

Een ander puntje, dat op de avond besproken werd, was de Albert Heijn aan de Marktstraat. Enige tijd geleden ging het gerucht dat de supermarkt zou verdwijnen uit de Vesting. Die geruchten werden destijds door Albert Heijn met klem ontkend.

Volgens de voorzitter heeft de kleine supermarkt wel te lijden onder het vertrek van de ambtenaren uit het voormalige Stadskantoor. Er werd dan ook een oproep gedaan om deze supermarkt te steunen door er meer inkopen te doen, zodat hij niet verdwijnt.

Meer bijeenkomsten

De voorzitter laat tot slot nog weten dat er veel leeft in de Vesting. Voor deze bijeenkomst hadden de bewoners ook zelf discussiepunten mogen aandragen. Een flink aantal zaken die er leven, zoals de uitgestalde terrassen, parkeerproblematiek, toerisme en evenementen, zouden volgens het Bewonersplatform in de toekomst ook nog verder uitgediept kunnen worden. Het is dan ook de bedoeling om met regelmaat bijeenkomsten te organiseren waarbij deze thema's of een thema aan bod komt.
Volgens het Bewonersplatform weten veel inwoners niet goed wat er allemaal voor plannen zijn in de gemeente.
Voor het einde van het jaar is er ook nog een ledenbijeenkomst. Die moet nog wel ingepland worden.