GDP meent dat het concreter kan: 'Akkoord is vlees noch vis'

GOOISE MEREN Fractievoorzitter Jelmer Kruyt van het GDP noemde vorige week in de gemeenteraad het coalitieakkoord vlees noch vis. Net zoals de rest van de oppositie meende hij dat het stuk concrete keuzes en diepgang mist.

Hij haalde ook aan dat het woord 'duurzaam' maar liefst 103 keer wordt genoemd. Dat was ook 50Plus opgevallen die dit echt een 'overkill' vond en waarschuwde dat het woord hiermee betekenisloos wordt. Arie Mastenbroek van het CDA was blij dat veel punten zijn overgenomen uit het oude coalitieakkoord waarin hij nog de stempel van zijn eigen partij (toen nog coalitie) terugzag. Logisch, zo meende Jens Duyts van de VVD. "We borduren verder op de eerder gemaakte en aangenomen visies." Het CDA vindt echter de uitbreiding van 4.0 naar 4.6 fte's voor de wethouders echt niet nodig. "U zou toch zuinig omgaan met gemeenschapsgeld? Ik zie het tegenovergestelde gebeuren. Waar wordt de dekking gevonden?" Duyts diende hem van repliek en zei dat de portefeuille Ruimtelijke Ordening heel zwaar is. "Denk aan zowel de ontwikkeling van Crailo en het centrum van Bussum."
Rolien Bekkema van de PvdA vergeleek het akkoord met een kersenbonbon zonder vulling. "Er worden geen keuzes gemaakt, er is geen geldelijke onderbouwing. Wat gaat de coalitie doen? Blijft de bieb open? Hoeveel sociale huurwoningen gaan we bouwen? Wanneer krijgen we meer duidelijkheid?"
Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) liet namens het college weten dat er gewerkt wordt aan een uitvoeringsprogramma, inclusief tijdlijn. Ze zei verder te kijken naar het verlagen van de druk op de sociale woningmarkt en dat de bibliotheek haar subsidie behoudt. Welke andere organisaties vallen onder 'doorlichten grote subsidies', wilde of kon ze niet aangeven. Ze sprak de gevreesde zin: "Ik kom erop terug". Een antwoord waar ze zelf, voorheen in de oppositie, nooit genoegen mee had genomen.