Maker Fons Kerkenaar en Niels Udo van Werkgroep Vestingstad Naarden.
Maker Fons Kerkenaar en Niels Udo van Werkgroep Vestingstad Naarden. Foto: Bob Awick

'Schaalmodel stadhuis is eindelijk thuis'

NAARDEN Het is bijna niet te geloven, maar het schaalmodel van Fons Kerkenaar heeft een plek gekregen. In Naarden. En daarmee komt een jarenlange droom uit voor de maker.

Het miniatuurstadhuisje stond al jaren in de weg in het woonhuis van Kerkenaar. Hij deed al sinds 2010 vele pogingen om het prachtig gemaakte schaalmodel een goede plek te geven. Ergens in het openbaar, waar mensen konden genieten van zijn hobbywerk. Hij sprak al met verschillende locaties. Van wijkcentra tot musea, maar nergens zou het model echt tot zijn recht komen. "Of ze wilden het maar een paar maanden tentoonstellen en dat vond ik dan weer niet handig met halen, brengen en verzekeren. Ik zocht een permanente en openbare locatie."

Een recente fietstocht met zijn vrouw Carla bracht hem in Naarden en daar raakte hij aan de praat bij het VVV. En zo kwam hij weer in contact met Niels Udo van de Werkgroep Vestingstad Naarden. Udo is onder andere sleutelbeheerder van het stadhuis, waar hij in het weekend toeristen ontvangt. Udo zag direct dat het model in Naarden moest komen. En zo kwam het dat er binnen een mum van tijd een overeenkomst werd gesloten om het schaalmodel in bruikleen te nemen.

Het kleine kunstwerk is helemaal op schaal gemaakt. De luikjes kunnen echt open en dicht, alle kozijnen zijn van hout gemaakt, de dakpannetjes zijn gemaakt van echt leistein (7500 steentjes) en de stenen aan de buitenkant zijn gesneden uit steenstrips.

Het schaalmodel staat nu in het leegstaande Stadskantoor op een tafel naar het fresco van Eppo Doeve. Voorlopig wordt het Stadskantoor nog niet verbouwd tot appartementen, maar tegen die tijd zou het heel mooi zijn als het schaalmodel, waar ruim 1700 uur werk in zit, kan schitteren in het echte stadhuis.
Kerkenaar is er erg over te spreken: "In de hal of de burgerzaal zijn mooie plekken beschikbaar. Maar ik ben vooral heel blijf dat mijn schaalmodel eindelijk is waar het hoort, in Naarden."

Het kleine kunstwerk is helemaal op schaal gemaakt