Wanneer de containers open gaan is onduidelijk.
Wanneer de containers open gaan is onduidelijk.

Ondergrondse containers Oud Molen bijna klaar voor gebruik

NAARDEN De GAD heeft op de hoek Westwalstraat en Cattenhagestaat eindelijk vier ondergrondse containers geplaatst.

"Deze containers zijn nodig omdat inwoners hun afval in vuilniszakken aan de straat zetten", aldus de GAD. "De zakken ontsieren het straatbeeld en trekken ongedierte en vogels aan. Iedere dinsdag maken de dieren dankbaar gebruik van deze zakken en vreten door de zakken heen, met als gevolg veel rotzooi op straat. Ook kan het afval niet gescheiden worden ingezameld. We hebben gekeken naar alternatieven en de ondergrondse containers is voor de Vesting de beste oplossing."
Het plaatsen van de containers heeft langer geduurd dan gedacht en dat kwam door verschillende redenen. Zo duurde het langer dan gepland om de vergunningen rond te krijgen. Ook moesten er heel wat kabels en leidingen in de grond worden verlegd. Bij het ingraven van de containers moest de archeologische dienst betrokken worden. Verder is afgesproken dat de ondergrondse containers, omdat ze onder beschermd stadsgezicht vallen, de kleur dennegroen meekrijgen.
Voordat de containers überhaupt geplaatst konden worden, was de prangende vraag: waar dan? De GAD vertelt dat het vinden van plekken die voldoen aan alle voorwaarden niet gemakkelijk was. Een van de plekken die de GAD op het oog had, was ter hoogte van de ingang van het Vestingmuseum, maar de eigenaar van de wallen (de Nationale Monumenten Organisatie) gaf hier geen toestemming voor. De plek bij Nieuw Molen aan de Westwalstraat werd door diverse omwonenden als onwenselijke locatie gezien. De straat maakt daar een bocht, is vrij smal en er rijdt veel doorgaand verkeer. De GAD vond echter dat deze bezwaren niet opwogen tegen de voordelen.