Gooise Meren rekent op financiële meevaller

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren kan rekenen op een forse financiële meevaller van één tot twee miljoen euro. Dat komt door het regeerakkoord: de uitkering van het gemeentefonds valt hoger uit. Dat schrijft wethouder Jan Franx (Financiën) aan de gemeenteraad.

Hoe hoog de meevaller daadwerkelijk wordt, zal eind maart duidelijk worden. Vast staat dat de gemeente de komende jaren op extra geld kan rekenen: tot en met 2021 verwacht de gemeente de extra miljoenen bij te kunnen schrijven op haar rekening.

Ontwikkelingen

Dat er extra geld klaar ligt, betekent niet dat de gemeente dat ook meteen uit kan geven. De wethouder waarschuwt de gemeenteraad daar dan ook voor.
"Of en hoe dit zich uiteindelijk vertaalt in een vrij besteedbare ruimte in onze meerjarenbegroting hangt mede af van de lopende ontwikkelingen in de gemeente Gooise Meren waarvan de financiële effecten nog niet in de begroting zijn vertaald", meldt Franx aan de raadsleden.

Huisvesting

De wethouder doelt onder meer op het huisvestingsplan onderwijs dat veel geld gaat kosten, het vervallen van de precariobelasting en de ontwikkelingen rond de grote bouwprojecten, zoals De Krijgsman in Muiden. Dat zijn allemaal zaken die nog effect kunnen hebben op de financiële balans. De gemeente moet dat nog doorrekenen.