Draadslachtoffers in Naardermeer

NAARDEN Rob Kloosterman uit Naarden heeft een brief naar de gemeente gestuurd omdat hij zich zorgen maakt over het Naardermeergebied. "Een natuurgebied voor vogels samen met hoogspanningsdraden werkt niet. Als er geen maatregelen worden genomen, gaan er veel vogels dood."

"Het project 'Natuurpassage Naardermeer-Ankeveense Plassen' is in 2013 gerealiseerd met onder andere als doel om het leefgebied van watervogels te verbeteren. Dat is gelukt en het aantal vogelsoorten is flink toegenomen. Een groot nadeel zijn de hoogspanningsleidingen recht boven het gebied. Veel vogels merken vooral de dunne bliksemafleidingsdraden niet op, met de dood of ernstige verwondingen als gevolg", aldus Kloosterman.

Onderzoek gedaan

Kloosterman heeft in 2015 Natuurmonumenten op de hoogte gebracht en onderzoek gedaan. "Op verzoek van Natuurmonumenten heb ik van mei 2015 tot september 2016 gezocht naar gewonde of dode vogels, de zogenaamde draadslachtoffers, direct onder de draden. Het resultaat was een groot aantal slachtoffers met als constatering dat de meeste vogels niet opgespoord kunnen worden omdat het gebied moerassig en ontoegankelijk is. Dit probleem kan opgelost worden door het aanbrengen van markeringen (flappen) aan de draden."

5